Τετάρτη 18 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ
Οι σπουδαστές να αξιοποιήσουν την πείρα τους

Την πείρα που διαθέτουν από τις συνέπειες της επίθεσης του κεφαλαίου και των κομμάτων του πρέπει να κάνουν κριτήριο ψήφου οι νέοι και οι νέες που φοιτούν στα ΙΕΚ, και μπροστά στην κάλπη να μην αφήσουν στην άκρη την κατάσταση που βιώνουν στην οικογένειά τους, στη σχολή τους, στους όρους με τους οποίους εργάζονται ή κάνουν την πρακτική τους. Στην πλειοψηφία τους οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες είναι παιδιά λαϊκών οικογενειών, οι γονείς τους είναι σε πολλές περιπτώσεις απλήρωτοι, άνεργοι ή απολυμένοι. Αυξάνεται ο αριθμός των σπουδαστών που δουλεύουν ή ψάχνουν δουλειά προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα έξοδα της σχολής τους. Ως νέοι εργαζόμενοι, κάτω των 25 ετών οι περισσότεροι, αντιμετωπίζουν το τσάκισμα του μισθού τους στα 511 ευρώ μεικτά για 8ωρη δουλειά, ακόμα λιγότερα για μερική απασχόληση. Η πρακτική άσκηση στα πλαίσια της σχολής τους ισοδυναμεί με απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία και το πιο σημαντικό που τους μαθαίνει είναι να δουλεύουν χωρίς δικαιώματα.

Το κόστος της φοίτησης στα δημόσια ΙΕΚ γίνεται σήμερα για πολλούς σπουδαστές δυσβάσταχτο. Τα δίδακτρα, που καθιερώθηκαν με την ίδρυση των ΙΕΚ από το ΠΑΣΟΚ, διατηρήθηκαν και αυξήθηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και σήμερα ανέρχονται σε 367 ευρώ κάθε εξάμηνο. Είναι διπλάσια, δηλαδή 734 ευρώ, για σπουδαστές που δεν έχουν ελληνική υπηκοότητα. Από την τσέπη τους πρέπει επίσης να πληρώσουν τα αναλώσιμα που απαιτεί η ειδικότητά τους, ακόμα και τις φωτοτυπίες, που συχνά παίζουν το ρόλο των βιβλίων. Φέτος, σπουδαστές που αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρα βρέθηκαν μπροστά στην απειλή της διαγραφής από τις σχολές τους, αφού η συμμετοχή στις εξετάσεις προϋποθέτει να είναι... ταμειακώς εντάξει. Η απάντηση της κυβέρνησης στην κατάσταση αυτή είναι η κοροϊδία της «επιταγής αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα επιστρέψει σε όσους γίνουν δεκτοί το ακριβές ποσό των διδάκτρων, ενώ οι μετανάστες και πάλι θα πρέπει να πληρώσουν άλλα τόσα. Το πρόγραμμα όμως δεν καλύπτει ούτε τους μισούς σπουδαστές, ενώ ανάμεσα στις 14.000 που υπολογίζεται ότι θα είναι οι δικαιούχοι θα συμπεριλαμβάνονται και σπουδαστές ιδιωτικών ΙΕΚ. Ενα αγνώστων ακόμα διαστάσεων μέρος του προϋπολογισμού του προγράμματος θα καταλήξει δηλαδή στα ταμεία των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν.

Ας σκεφτούν οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες ποιες δυνάμεις αντιδρούν και αντιστέκονται στην κατάσταση αυτή: Τα μέλη της ΚΝΕ μέσα στις σχολές της κατάρτισης όλο το προηγούμενο διάστημα μπήκαν μπροστά σε μια σειρά κινητοποιήσεις. Απαίτησαν την κατάργηση των διδάκτρων, πάλεψαν για να μη βρεθεί εκτός σχολής κανένας σπουδαστής, Ελληνας ή μετανάστης, επειδή δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει. Διεκδίκησαν βιβλία, αναλώσιμα και αναβαθμισμένες υλικοτεχνικές υποδομές, ασφάλιση και πληρωμή της πρακτικής άσκησης με βάση τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Συζήτησαν για την ανάγκη οργάνωσης της πάλης και κάλεσαν τους σπουδαστές να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα, να συσπειρωθούν στους συλλόγους τους και να γραφτούν στα ταξικά σωματεία.

Οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες μπορούν να καταδικάσουν τα κόμματα που στόχο τους έχουν να εφοδιάζουν τις επιχειρήσεις με εργαζόμενους φθηνούς και χωρίς δικαιώματα, που εγκλωβίζουν τη νεολαία ανάμεσα στη διά βίου κατάρτιση, τη δουλειά με μισθό πείνας και την ανεργία. Να συστρατευθούν με το ΚΚΕ στην κάλπη και στους αγώνες και να στείλουν με την ψήφο τους μήνυμα πως η νέα βάρδια της εργατικής τάξης αρνείται να πληρώσει την κρίση του κεφαλαίου, δεν δέχεται να θυσιάσει τα δικαιώματά της για τα κέρδη του, παλεύει και διεκδικεί όλα όσα δικαιούται και σήμερα της στερούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ