Πέμπτη 19 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντείνεται το κυνήγι των μεταναστών

Phasma

Συνεχίζεται και εντείνεται το ανθρωποκυνηγητό μεταναστών απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα από τους μηχανισμούς καταστολής, την ώρα που οι πρόσφυγες πέφτουν θύματα κάθε είδους κυκλωμάτων, μαφίες που δρουν ασύδοτες κάτω από τη μύτη των διωκτικών αρχών στο κέντρο της Αθήνας.

Στην παρέβρια περιοχή της Ορεστιάδας, αστυνομικοί της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης συνέλαβαν δύο Αλγερινούς που προσπαθούσαν να μπουν στην ΕΕ από την Τουρκία με βάρκα. «Αναζητούν» άλλους οκτώ που, εκμεταλλευόμενοι την πυκνή βλάστηση, κατάφεραν να διαφύγουν.

Χτες ξημερώματα στην Ηγουμενίτσα, αστυνομικοί του Τμήματος Αλλοδαπών συνέλαβαν 22χρονη Σομαλή, γιατί επέδειξε κλεμμένο διαβατήριο με σκοπό την έξοδό της από την Ελλάδα για άλλη χώρα της ΕΕ, όπως σχεδιάζει άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των αλλοδαπών που εγκλωβίζονται εδώ ελέω του ευρωενωσιακού κανονισμού «Δουβλίνο 2», της Σένγκεν, γενικά της αντιμεταναστευτικής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων. Οπως προέκυψε από την ανάκριση, είχε προμηθευτεί κλεμμένο δανέζικο διαβατήριο έναντι 500 ευρώ από την περιοχή της Ομόνοιας.

Στο Νέο Λιμένα Ηγουμενίτσας συνελήφθη κι ένας 27χρονος Αφγανός, γιατί προσπαθώντας να φύγει από την Ελλάδα πιάστηκε να κατέχει πλαστό διαβατήριο Πακιστάν με επικολλημένη κλεμμένη άδεια διαμονής ελληνικών αρχών. Είχε προμηθευθεί το διαβατήριο από την περιοχή της Ομόνοιας πληρώνοντας κι αυτός την «ταρίφα» των 500 ευρώ.

Ελεγχοι στο δρόμο και μπλόκα σε βάρος μεταναστών συνεχίζονται πανελλαδικά. Διόλου τυχαία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., μέσα σε μόλις ένα μήνα (Μάρτης 2012) συνελήφθησαν 7.423 άτομα για «παράνομη είσοδο στη χώρα». Αποτελούν περίπου το 50% όλων των συλλήψεων (15.071) που έγιναν το Μάρτη από την αστυνομία σε όλη την επικράτεια εν μέσω ρατσιστικού παραληρήματος από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.

Η κατάσταση θα χειροτερέψει παραπέρα για τους πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού, καθώς βολεύει τη συγκυβέρνηση κι άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, μπρος στις εκλογές, να στρέψουν την κουβέντα στο μεταναστευτικό, αποπροσανατολίζοντας τις εργατικές λαϊκές οικογένειες από την άθλια οικονομική κατάσταση που βιώνουν, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Εξυπηρετεί τα σχέδιά τους η καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας και τρομοκρατίας για τη ζωή και τη δημόσια υγεία, τους εξυπηρετεί ακόμα περισσότερο πατώντας σε ένα υπαρκτό πρόβλημα να «χτίζουν» αντιδραστικές συνειδήσεις, να στρώνουν το χαλί για να πατούν ρατσιστικές φασιστικές δράσεις, να νομιμοποιούνται στην κοινωνική συνείδηση ακόμα και εγκληματικές πράξεις σε βάρος μεταναστών.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης συναντάται με τη Φινλανδή υπουργό Εσωτερικών Π. Ράσανεν και τον εκτελεστικό διευθυντή του ευρωενωσιακού οργανισμού συνοριοφύλαξης FRONTEX, Ι. Λάιτινεν, για την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» Ελλάδας - FRONTEX. Επισήμως, αναφέρουν ότι «το μνημόνιο αυτό θα αναβαθμίσει τη στενή συνεργασία των δύο πλευρών, επιβεβαιώνοντας την ευρωπαϊκή στήριξη στην επιτήρηση των ελληνικών συνόρων». Επίσης ότι «στόχος του υπουργείου είναι η παράλληλη επέκταση σύγχρονων συστημάτων επιτήρησης σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ