Σάββατο 21 Απρίλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΛΙΝΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΙΝΑΡΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
φωτό

Στη μνήμη του ακριβού μου συντρόφου στη ζωή και τον αγώνα, ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΝΑΡΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, όπου και τραυματίστηκε βαριά στο κεφάλι και έμεινε ανάπηρος, για την ονομαστική του γιορτή, καθώς επίσης και στη μνήμη των αδελφών μου, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ, ηγετικού κομματικού και συνδικαλιστικού στελέχους, και ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ, αντάρτη του ΕΛΑΣ, που παρέμειναν πιστοί ως το τέλος της ζωής τους,

για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος προσφέρω 50 ευρώ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟΒ Λυκότρυπας.

Ελένη Λιναρδή

***

Για το σύντροφό μου στη ζωή και τον αγώνα ΓΙΩΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ, που έφυγε για πάντα από τη ζωή και η κηδεία του έγινε χτες, προσφέρω 300 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γλυφάδας.

Η σύζυγός του

Κούλα Οικονομίδου

***

Στη μνήμη των γονιών μου, ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ και ΜΑΡΚΟΥ ΚΟΝΤΟΠΡΙΑ, προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ για τις εκλογικές του δαπάνες, μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης - Κέντρου Βύρωνα.

Μαρία Παντέλαρου

***

φωτό

Ο Στέργιος και η Αθηνά Μπαργιαμίδη προσφέρουν, στη μνήμη του φίλου τους, ΚΩΣΤΑ ΜΟΤΣΙΟΥ, που «έφυγε» από κοντά μας το Νοέμβρη 2011, 100 ευρώ για την εκλογική μάχη του ΚΚΕ.

***

φωτό

Στις 22/4/2011 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και πολιτικός επίτροπος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΣΙΟΥΡΑΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1923 στο Νεοχώρι Καρδίτσας. Πήρε από τους πρώτους μέρος στην Εθνική Αντίσταση και αναδείχτηκε μέλος του ΝΣ της ΕΠΟΝ Καρδίτσας. Μετά τη Βάρκιζα, διετέλεσε συντάκτης στην εφημερίδα καταδιωκομένων «Φλάμπουρο» και, στη συνέχεια, εντάχθηκε στην ομάδα καταδιωκομένων του Β. Μπότση (Αγραφιώτη) και στο ΔΣΕ. Αναδείχτηκε πολιτικός επίτροπος Τάγματος και ονομάστηκε λοχαγός πολιτικός επίτροπος του ΔΣΕ. Συμμετείχε στο Απόσπασμα «Γιώτη - Μπελογιάννη», ως επικεφαλής στρατονομικού τμήματος. Μετά την ήττα του ΔΣΕ ανέλαβε αξιωματικός ασφαλείας στο Τμήμα Μεταξά το οποίο, από τα Αγραφα, μαχόμενο, έφτασε στα σύνορα στα τέλη του Οκτώβρη του 1949 και πέρασε στην Αλβανία. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Σοβιετική Ενωση. Εγινε καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης (1960), όπου δίδαξε Ιστορία της Φιλοσοφίας και Φιλοσοφία. Παράλληλα, συμμετείχε στην κοινωνική και πολιτική ζωή της παροικίας των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων. Ηταν στέλεχος της ΚΟ Τασκένδης και του Συλλόγου Πολιτικών Προσφύγων και διετέλεσε εκλεγμένος γραμματέας της ΚΟΤ, από το 1968 έως το 1972. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Λαϊκού Πανεπιστημίου Ελληνικών Σπουδών στην Τασκένδη και ήταν διευθυντής του. Παράλληλα δίδασκε μαθήματα Ελληνικής Αρχαιολογίας και Φιλοσοφίας. Εχει εκδώσει δύο βιβλία στη Ρωσική: «Ο αντικομμουνισμός κύριο όπλο του ιμπεριαλισμού» (1967) και «Κριτική μερικών αντιλήψεων της σύγχρονης ελληνικής αστικής φιλοσοφίας»(1970), ενώ, στην Ελληνική, μερικά από τα πολλά βιβλία που έχει εκδώσει, είναι: «Σύντομο κοινωνικοπολιτικό λεξικό»(1981), «Οδηγός αυτομόρφωσης» (1983), «Μαρξισμός και Νεορθόδοξοι» (1986). Μετέφρασε «Τα φιλοσοφικά Τετράδια» του Β. Ι. Λένιν κ.ά. Ο Δημήτρης Κασιούρας, επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1979, συμμετείχε δραστήρια στην ιδεολογική δουλειά του ΚΚΕ, διδάσκοντας στην κομματική σχολή και δίνοντας διαλέξεις για θέματα φιλοσοφίας ανά την Ελλάδα. Πήρε μέρος σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια με εισηγήσεις και παρεμβάσεις. Από το 1990 έως το τέλος της ζωής του ήταν πρόεδρος της ΠΕΑΤΑΘ (τραυματίες - ανάπηροι του ΔΣΕ) και στέλεχος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΣΙΟΥΡΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΣΙΟΥΡΑΣ
Στη μνήμη του, η αδερφή του Ελισάβετ Μανώλη, προσφέρει από το υστέρημά της 100 ευρώ στην ΚΕ του ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Καρδίτσας του Κόμματος.


ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΤΣΙΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΤΣΙΟΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ