Κυριακή 22 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ - ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Κριτήριο ψήφου η πείρα τους

Την πείρα που έχουν αποκτήσει από την επίθεση που σαρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνολικά της εργατικής - λαϊκής οικογένειας αλλά και από τη συμμετοχή τους στους ταξικούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, πρέπει να κάνουν κριτήριο ψήφου οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Μπροστά στην κάλπη οι εργαζόμενες, οι αυτοαπασχολούμενες, οι φτωχές αγρότισσες, οι νέες γυναίκες δεν πρέπει να αφήσουν στην άκρη τα προβλήματα που ζουν, δεν πρέπει να ξεχάσουν ποιες πολιτικές δυνάμεις ευθύνονται γι' αυτά.

Εργασιακή ζούγκλα και ανεργία

Οι συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που έχουν διαμορφωθεί από τη συγκυβέρνηση με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, αποτυπώνονται εν μέρει στην έκθεση πεπραγμένων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 2011. Οι συμβάσεις που υποβλήθηκαν κατά το περασμένο έτος στο ΣΕΠΕ και αφορούν σε «νέες» μορφές εργασιακών σχέσεων ανέρχονται σε 389.288. Από αυτές 300.230 είναι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και 84.519 είναι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας. Επίσης, κατά τη διάρκεια του 2011 έγιναν 58.962 μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, οι 32.420 σε μερικής και οι 26.542 σε εκ περιτροπής εργασία. Τέλος, υπογράφηκαν 163 επιχειρησιακές συμβάσεις, οι 22 από αυτές ανάμεσα στους εργοδότες και στις ενώσεις προσώπων, που σύστησαν οι τελευταίοι για να καταργήσουν τα δικαιώματα που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι μέσω των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος όσων δουλεύουν με τέτοιες εργασιακές σχέσεις. Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία του ΣΕΠΕ προκύπτει ότι οι εργαζόμενες γυναίκες δουλεύουν σε ποσοστό 41,4% με μερική ενώ οι άνδρες σε ποσοστό 36,7%. Τα ποσοστά αυτά δεν είναι τυχαία, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΕΕ, τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις προπαγάνδιζαν τη μερική απασχόληση σαν μορφή που εξυπηρετεί τις γυναίκες, που τις βοηθά να συνδυάζουν τη δουλειά και την οικογένεια. Με τον τρόπο αυτό το κεφάλαιο τις αξιοποίησε σαν αγωγό για να διαδώσει τις μορφές ευέλικτης απασχόλησης σε ευρύτερα τμήματα εργαζομένων.

Σε συνεχή αύξηση βρίσκονται και τα ποσοστά της ανεργίας, που κάθε μήνα καταγράφονται υψηλότερα, με τις γυναίκες να κρατούν μαζί με τη νεολαία σταθερά τα πρωτεία. Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αφορούν στο Γενάρη του 2012. Σύμφωνα με αυτά η ανεργία έφτασε το 21,8% με το ποσοστό αυτό να επιμερίζεται σε 18,7% στους άνδρες και 25,7% στις γυναίκες. Ανάμεσα στους απολυμένους που πυκνώνουν τις ουρές της ανεργίας βρίσκονται ακόμα και έγκυες ή μητέρες που απολύονται ακόμα και πριν λήξει το χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου προστατεύονται τυπικά από το νόμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΣΕΠΕ καταγράφει στην ετήσια έκθεσή του 15 απολύσεις εγκύων, 2 περιπτώσεις εξαναγκασμού εγκύων σε παραίτηση, 20 απολύσεις μητέρων κατά το χρονικό διάστημα προστασίας της μητρότητας. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν μόνο τις περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν από τις εργαζόμενες και σε καμία περίπτωση δεν αποδίδουν τις πραγματικές διαστάσεις της καταδίωξης της μητρότητας από την εργοδοσία. Εξάλλου, μετά το τέλος των 18 μηνών της νομικής απαγόρευσης τα χέρια των εργοδοτών είναι λυμένα ώστε να απολύουν τις μητέρες, τις οποίες δε θεωρούν «ανταγωνιστικές» εργαζόμενες. Επιπλέον, το ΣΕΠΕ καταγράφει 12 περιπτώσεις βλαπτικής μεταβολής των όρων εργασίας προστατευόμενης μητέρας και 2 περιπτώσεις μη χορήγησης της εξάμηνης άδειας του ΟΑΕΔ, περιπτώσεις που ισοδυναμούν με εξαναγκασμό της εργαζόμενης σε παραίτηση.

Κοροϊδία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Με θράσος που περισσεύει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που σε άψογη συνεργασία στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης έχουν μετατρέψει τη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους σε κόλαση, τώρα εκβιάζουν, τρομοκρατούν και δημαγωγούν, διεκδικώντας την ψήφο τους. Είναι ενδεικτικό της υποκρισίας το ενδιαφέρον που δείχνουν από τη μια η ΝΔ μόνο για την περικοπή του επιδόματος στις πολύτεκνες οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ για την πρόσβαση των ανέργων και των ανασφάλιστων στην υγειονομική προστασία. Είναι προσβολή για τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας οι παροχές επιπέδου πτωχοκομείου. Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι αυτοί οι ίδιοι κατάργησαν πριν λίγους μήνες ακόμα και το επίδομα τοκετού, ενώ τριπλασίασαν, μέσα από τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, το κόστος της γέννας στα δημόσια μαιευτήρια. Κανέναν εφησυχασμό δεν πρέπει να δείξουν οι εργαζόμενες που σήμερα έχουν ασφαλιστική κάλυψη, γιατί αν ακόμα το κόστος βαραίνει τον ασφαλιστικό τους φορέα, η αποφασισμένη ήδη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, η αύξηση της ανεργίας, το «κούρεμα» των αποθεματικών στραγγαλίζουν οικονομικά τα ασφαλιστικά ταμεία, στρώνουν το έδαφος για παραπέρα περικοπές στις παροχές και αύξηση των πληρωμών και από τις ασφαλισμένες και όχι μόνο για τις ανασφάλιστες γυναίκες.

Ο εμπαιγμός συνεχίζεται και όσον αφορά στο πρόβλημα της ανεργίας, αφού προεκλογικά σερβίρονται στις άνεργες για μια ακόμα φορά τα διάφορα προγράμματα που υλοποιούνται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για προγράμματα «επιχειρηματικότητας», «επαγγελματικής κατάρτισης» και «πρακτικής άσκησης», για τα προγράμματα της αυτεπιστασίας των δήμων και της λεγόμενης «κοινωφελούς εργασίας». Μιλούν για 6.500 θέσεις εργασίας, προσωρινής διάρκειας και με μισθούς πείνας, τη στιγμή που οι άνεργοι καταγράφονται επίσημα σε 1.100.000. Οι γυναίκες έχουν ήδη μια ιδέα για το τι τους προσφέρουν με τα προγράμματα αυτά: Πρόκειται για δουλειά με λειψά δικαιώματα και ημερομηνία λήξης, για ανακύκλωση και μοίρασμα της ανεργίας.

Σε μερικές περιπτώσεις, βέβαια, δεν πρόκειται καν για δουλειά αλλά για ψευτοκατάρτιση με την ελπίδα ότι αυτή μπορεί να βοηθήσει στο να βρουν μια θέση εργασίας. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων σε βασικές δεξιότητες Ηλεκτρονικών Υπολογιστών που θα υλοποιηθεί μέσω του ΟΑΕΔ. Οι δικαιούχοι άνεργοι θα επιχορηγούνται με μια «επιταγή κατάρτισης», με την οποία θα πληρώνουν τις υπηρεσίες κατάρτισης και πιστοποίησης. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης θα δίνεται εκπαιδευτικό επίδομα 500 ευρώ σε κάθε ωφελούμενο, ενώ για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα θα αναστέλλεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας για όσους ανέργους το δικαιούνταν. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει υποτίθεται στόχο την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων των ανέργων και τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας. Στην πραγματικότητα όμως το μόνο που κάνει είναι να διακόπτει την ανεργία με ένα σύντομο διάστημα κατάρτισης, χωρίς να προσφέρει λύση στους ανέργους αφού ο λόγος που βρέθηκαν χωρίς δουλειά δεν είναι ότι δεν ξέρουν να χειρίζονται ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Την πλάτη πρέπει να γυρίσουν οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων και στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι διαχειριστικές του προτάσεις δεν μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους. Για παράδειγμα, η πρόταση νόμου που κατέθεσε πρόσφατα για την ανεργία συμπεριλαμβάνει την πρόταση να τεθούν κλίμακες στην επιδότηση των ανέργων και να μειώνεται το επίδομα για κάθε επόμενο χρόνο ανεργίας.

Συμπόρευση με το ΚΚΕ στους αγώνες και στην κάλπη

Ολο το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν σημαντικοί αγώνες για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη λαϊκή οικογένεια και τις γυναίκες που ανήκουν σε αυτή. Η καπιταλιστική οικονομική κρίση και η πάλη για να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειές της έχουν δώσει στις εργαζόμενες σημαντική πολιτική πείρα. Είναι ακόμα και σήμερα σε εξέλιξη κινητοποιήσεις, μάχες με επίκεντρο το χώρο δουλειάς και σε σκληρή σύγκρουση με την εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι και ανάμεσά τους οι γυναίκες που πήραν μέρος στους αγώνες αυτούς καλούνται τώρα να σκεφτούν, να βγάλουν συμπεράσματα από την πείρα που απόκτησαν με τη συμμετοχή τους στην πάλη. Να αποφασίσουν να κάνουν το επόμενο βήμα, μπροστά στην κάλπη να μη σκορπίσουν τη δυσαρέσκειά τους στα αναχώματα που δημιουργούνται το ένα μετά το άλλο και προέρχονται από τα σπλάχνα του αστικού πολιτικού συστήματος. Με όπλο την πείρα τους μπορούν να αξιοποιήσουν τις εκλογές σαν μια ακόμα μορφή πάλης. Να στηρίξουν και με την ψήφο τους το ΚΚΕ και να πάρουν θέση στην πάλη για λαϊκή εξουσία και οικονομία, για να βγει ο λαός νικητής στις μάχες που έρχονται.


Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ