Τετάρτη 25 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέα ενημέρωση Ανάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας με αιχμές

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Ατελή» αναμενόταν να χαρακτηρίσει την εφαρμογή της εκεχειρίας στη Συρία ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να ενημερώσει, εκ νέου, το Συμβούλιο Ασφαλείας, κεκλεισμένων των θυρών, αργά χτες το βράδυ ώρα Ελλάδας. Οπως δήλωνε νωρίτερα σε δημοσιογράφους, προδιαθέτοντας λίγο πολύ και για την ενημέρωση του ίδιου του Ανάν, εκπρόσωπός του, δορυφορικές φωτογραφίες και άλλες αναφορές αποδεικνύουν ότι ο συριακός στρατός δεν έχει αποσύρει τα βαρέα όπλα από τις πόλεις, ότι οι συγκρούσεις σταματούν όταν οι παρατηρητές φτάνουν σε ένα σημείο και συνεχίζονται όταν αποχωρούν, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι άνθρωποι που επικοινώνησαν με τους παρατηρητές του Οργανισμού, βρέθηκαν στο στόχαστρο των αρχών.

Ο Ανάν αναμενόταν να ζητήσει επιτάχυνση της ανάπτυξης των 300 παρατηρητών και παράταση χρόνου, για να υπάρξουν αποτελέσματα, ενώ πιέζει για άμεση έναρξη της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσε ότι ήδη ετοιμάζει τρόφιμα για να καλύψει ανάγκες 500.000 ανθρώπων.

Πεπεισμένος ότι το έργο των παρατηρητών «θα έχει θετικό αποτέλεσμα» εμφανίστηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζοντας με νόημα την ελπίδα «να μην υπονομευτεί από ορισμένους». Η νύξη Λαβρόφ πιθανόν να αφορούσε τους ενόπλους της αντιπολίτευσης, τους οποίους η Δαμασκός κατηγορεί ότι συνεχίζουν τις προκλήσεις.

Χτες, το επίσημο δίκτυο «αλ Ιχμπαρίγια» μετέδωσε ότι παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σε συνοικία της κεντρικής Δαμασκού κοντά σε αρχηγείο των υπηρεσιών Ασφαλείας, τραυματίζοντας τρία άτομα και προκαλώντας ζημιές σε κτίρια. Επίσης, δημοσιογραφικές πηγές υποστήριζαν ότι σε διάφορα σημεία της Δαμασκού δολοφονήθηκαν τρεις αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως. Από την άλλη, πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως στη Χάμα, με δεκάδες νεκρούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ