Παρασκευή 27 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συλλήψεις μεταναστών που ζουν σε άθλιες συνθήκες

Phasma

Ξεκίνησαν χτες οι εισβολές των δυνάμεων καταστολής σε σπίτια όπου ζουν μετανάστες χωρίς χαρτιά. Συνελήφθησαν 21 μετανάστες, ενώ έξι από αυτούς θα απελαθούν. Χτες το πρωί, αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιχειρήσεις σε πολυκατοικίες στις οδούς Αγ. Κωνσταντίνου, Μενάνδρου και Χαλκοκονδύλη, στο κέντρο της Αθήνας, όπου ζουν μετανάστες κάτω από άθλιες συνθήκες, σε σπίτια που τους νοικιάζουν Ελληνες. Γι' αυτά τα σπίτια, οι μετανάστες πληρώνουν ακόμα και ένα μεροκάματο ο καθένας για να ζήσουν. Είναι φανερό ότι γίνονται αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στα κλιμάκια που διεξήγαγαν τους ελέγχους συμμετείχαν και το ΣΔΟΕ, ο Δήμος Αθηναίων, το ΚΕΕΛΠΝΟ και εισαγγελείς. Οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν μετά από τηλεφωνήματα πολιτών στην Αμεση Δράση και σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη Μενάνδρου βρέθηκαν 21 μετανάστες. Από αυτούς οι έξι, που δεν είχαν έγγραφα παραμονής, προσήχθησαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Αθήνας για να διωχτούν από τη χώρα. Πιάστηκε ένας ημεδαπός ο οποίος εισέπραττε από τους μετανάστες 3 - 5 ευρώ τη μέρα ανά άτομο για λογαριασμό του ιδιοκτήτη, ενώ αναζητείται και ο ιδιοκτήτης.

Οι 21 μετανάστες εξετάστηκαν από τους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, που συμμετέχουν στα μεικτά κλιμάκια, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν μολυσματικές ή μεταδοτικές ασθένειες ή άλλα λοιμώδη νοσήματα. Οκτώ από αυτούς υποβλήθηκαν σε ακτινογραφικό έλεγχο από τις κινητές μονάδες ελέγχου.

Με προχτεσινή του ανακοίνωση το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων τονίζει πως «οι μετανάστες, λόγω έλλειψης νομιμοποιητικών εγγράφων, δεν προσέρχονται στα νοσοκομεία της χώρας, οπότε και δε συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα καταγραφής υποχρεωτικώς δηλούμενων νοσημάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ». Με άλλα λόγια, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία από το φόβο μη συλληφθούν, όπως προβλέπουν και οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Χτες, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, η επίτροπος Σ. Μάλμστρομ, ο γενικός διευθυντής του Frontex, Ι. Λαϊτίνεν, και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου, Ρ. Φίσερ, διαπίστωσαν ομόφωνα τη «σημαντική πρόοδο στην επιτήρηση των συνόρων και την υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την παράνομη μετανάστευση και την πολιτική ασύλου». Στο Συμβούλιο ο Μ. Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τον αντιμεταναστευτικό σχεδιασμό της συγκυβέρνησης για τη σύσταση του πρώτου στρατοπέδου συγκέντρωσης αλλοδαπών χωρίς χαρτιά στην Αμυγδαλέζα. Αναφέρθηκε, δε, «στην έμπρακτη υποστήριξη όλων των οργάνων της ΕΕ στο νέο σχεδιασμό μας για δημιουργία 30 κέντρων κλειστής φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια». Χτες, ξεκίνησε και η κατασκευή του φράχτη στον Εβρο.

  • Χτες, το ΔΣ της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής ζήτησε να μη λειτουργήσει το στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα πριν γίνει συνάντηση των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης με τον Μ. Χρυσοχοΐδη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ