Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
Τηλεόραση
Στην «αγκαλιά» των τραγουδιών της Γης

Σίγησε η μελωδική φωνή των ερτζιανών

Η φωνή της δεμένη με το ραδιόφωνο, μια φωνή βραχνή και αισθαντική, που σημάδεψε τις όμορφες μέρες του ραδιοφώνου. Η Ρηνιώ Παπανικόλα δεν υπάρχει υπάρχει πια. Εφυγε το περασμένο Σάββατο, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο χώρο των ερτζιανών, σ' ένα χώρο στον οποίο είχε πολλά ακόμη να δώσει. Η κηδεία της έγινε χτες και στο τελευταίο της ταξίδι τη συνόδευσαν όσοι την αγάπησαν και την αγαπούν.

Το μικρόφωνο, χρόνια τώρα, ήταν το «κύμα» από το οποίο η Ρηνιώ Παπανικόλα έστελνε το δικό της μήνυμα για την αγάπη της στη μουσική και στο τραγούδι. Μια μουσική γεμάτη ευαισθησία, που έβγαινε μέσα από τον τόνο της φωνής της, μέσα από τα «Τραγούδια της γης».

Από παιδί, όταν ζούσε στη Μυτιλήνη, αγάπησε τη μουσική. Στην Αθήνα έπιασε δουλιά στον εκδοτικό οίκο και δισκοπωλείο «Ικαρος» και αργότερα στον «Κύκλο», μαζί με το σύζυγό της Δημήτρη Θέμελη. Είχε συνεργαστεί με τον Κάρολο Κουν και είχε πολλές φορές αναλάβει τη μουσική επιμέλεια παραστάσεων του «Θεάτρου Τέχνης». Με την ιδιόμορφη ζεστή φωνή της, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, παρουσίαζε μουσικές εκπομπές στο Πρώτο και Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ενώ εποχή άφησαν οι μουσικές της παραγωγές, όταν ο Μάνος Χατζιδάκις είχε τη διεύθυνση του Τρίτου Προγράμματος. Αλησμόνητες έχουν μείνει οι εκπομπές της τα «Τραγούδια της Γης» και το «Γλυκό του κουταλιού». Η Ρηνιώ Παπανικόλα συνεργάστηκε και με το ραδιόφωνο του «902 Αριστερά στα FM», στα πρώτα του βήματα. Τα τελευταία χρόνια η φωνή της ακουγόταν μέσα από τη συχνότητα του ραδιοφωνικού σταθμού «Μελωδία». Το μοναδικό χαρακτηριστικό χρώμα της φωνής της ήταν και το «δέλεαρ» για να «σπικάρει» πλήθος από τηλεοπτικές, δισκογραφικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Το 1996 κυκλοφόρησε το μοναδικό της βιβλίο, η ποιητική συλλογή «Μπλε».

Στα χρόνια της δικτατορίας είχε αναπτύξει έντονη αντιστασιακή δράση και μαζί με τη μητέρα της οδηγήθηκαν στο στρατοδικείο, όταν αποκαλύφθηκε ότι έκρυβαν στο σπίτι τους τον Μίκη Θεοδωράκη. Αλλωστε το όνομα της Ρηνιώς μνημονεύεται και στο έργο του μεγάλου Ελληνα συνθέτη «Ηλιος και χρόνος», μέσα από τον στίχο: «Ο Πολικός/ γυρίζει σταθερά/το φουγάρο του μαγειρείου/σημαδεύει με καπνό/ το σταθερό σημείο του Στερεώματος/ η Πούλια, η Αφροδίτη/ η Ντίνα, η Σούλα, η Εύη, η Ρηνιώ/ πέντε εκατομμύρια έτη φωτός/ σταθερή γραμμή διασχίζει/ πέντε εκατομμύρια γαλαξίες...». Στο δικό της μουσικό γαλαξία ταξιδεύει από χθες η Ρηνιώ Παπανικόλα, αφήνοντας πίσω την αστείρευτη μουσική χροιά της φωνής της και των μουσικών της επιλογών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ