Σάββατο 28 Απρίλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Νέες απαιτήσεις και βάρη στα νοικοκυριά

Την εξόφληση οφειλών ενός μήνα, αλλά και μόνιμη λύση σε συνεργασία με την τρόικα, για το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, απαιτούν οι παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), των οποίων οι φορείς τοποθετήθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου. Κύριο σημείο είναι η επιβάρυνση των νοικοκυριών μέσω των λογαριασμών.

Οι φορείς των παραγωγών επανέλαβαν ότι δεν φταίνε οι υψηλές αποζημιώσεις προς τις ΑΠΕ για το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού, αλλά οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί της ΔΕΗ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ σύμφωνα με δημοσιεύματα και συνολικά 1,5 δισ. ευρώ όλων των προμηθευτών. Εφτασαν στο σημείο να προτείνουν παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να εγγυηθεί τα συνολικά χρέη που θα περάσουν στους διαχειριστές.

Ακόμη περισσότερο, πρότειναν φορολογική ελάφρυνση των ΑΠΕ, με παράλληλη πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για τα ορυκτά καύσιμα, έτσι ώστε με έναν ακόμη τεχνητό τρόπο να εμφανίζεται η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ να έχει το ίδιο ή και μικρότερο κόστος από τις άλλες τεχνολογίες. Τέτοια κόλπα χρησιμοποιούνται ευρέως και από τις κυβερνήσεις και από τα στελέχη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όλων των κατηγοριών και τύπων. Τάχθηκαν φυσικά και υπέρ της υλοποίησης των προτάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για «απλοποίηση» των αδειοδοτήσεων, που θα οδηγήσουν στην πλήρη ασυδοσία υπέρ των ενεργειακών ομίλων στις ΑΠΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ