Κυριακή 29 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
«Οχι» σε μόνιμες διεθνείς συμμαχίες!

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του αντιπροέδρου του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας, Λι Κετσιάν, στη Ρωσία (προβλέπεται συνάντηση τόσο με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντεφ, όσο και με τον νεοεκλεγμένο Ρώσο Πρόεδρο, Β. Πούτιν), την Ουγγαρία και την έδρα της ΕΕ, τις Βρυξέλλες, που ξεκίνησε στις 26 Απρίλη, η εφημερίδα του ΚΚ Κίνας, «Ζεμίν Ζιμπάο» δημοσιεύει άρθρο του Τζιν Τσανζούν, υποδιευθυντή του Ινστιτούτου διεθνών σχέσεων του Λαϊκού πανεπιστημίου της Κίνας, για τις διεθνείς σχέσεις, που οικοδομεί η ανερχόμενη αυτή δύναμη της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας.

Οπως σημειώνεται στο άρθρο «η κινεζική διπλωματία ήδη από καιρό ξεπέρασε την εποχή των ιδεολογικών διαχωρισμών, που αντικαταστάθηκε από το στρατηγικό συσχετισμό. (...) Μια τέτοια στρατηγική προσέγγιση προσφέρει περισσότερο χώρο για δράση: οι δυτικές χώρες ακόμα δίνουν μεγάλη προσοχή στην Κίνα, ενώ η Κίνα υποστηρίζει τις φιλικές σχέσεις με τα σχετικά αδύναμα αναπτυσσόμενα κράτη και τον Ανατολικό κόσμο(...) Μετά την ολοκλήρωση του Ψυχρού Πολέμου μειώθηκαν οι αντιθέσεις μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ενώ σήμερα είναι πιο δυνατή η αντιπαράθεση μεταξύ Βορρά και Νότου, ειδικά μεταξύ του ισλαμικού κόσμου και της Δύσης. Ωστόσο, ύστερα από την αποδυνάμωση των δυτικών χωρών, καθώς και από την ενίσχυση της ανισορροπίας της διεθνούς δομής, συμπεριλαμβανομένων της αντιπαράθεσης δυτικού και μη δυτικού πολιτισμού, των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών, δημιουργείται χώρος για την Κίνα, ώστε αυτή να επιδείξει τις δυνατότητές της».

Σύμφωνα με το άρθρο, αυτός ο επιπλέον «χώρος» δράσης, που εμφανίστηκε για την Κίνα της δίνει τη δυνατότητα ευρείας οικονομικής συνεργασίας με τις κορυφαίες δυτικές χώρες, αλλά και με τη Ρωσία και τις αναπτυσσόμενες χώρες, με στόχο «τη μεταρρύθμιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής» και μιας «ισορροπημένης διπλωματίας».

Βασικό συστατικό της τελευταίας, σύμφωνα με το άρθρο, είναι το ότι «η Κίνα δεν μπορεί να υποστηρίξει την παραδοσιακή διπλωματική σκέψη της «συγκρότησης συμμαχιών», γιατί τότε ο κόσμος θα επέστρεφε στον Ψυχρό Πόλεμο».

Να σημειωθεί πως τα παραπάνω γράφονταν την ώρα που Κίνα και Ρωσία ολοκλήρωναν τα μεγάλα κοινά ναυτικά τους γυμνάσια στην Κίτρινη Θάλασσα, όταν ανάλογα γυμνάσια πραγματοποιούσαν σχεδόν ταυτόχρονα ΗΠΑ - Φιλιππίνες, σε περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, που το Πεκίνο θεωρεί κινεζική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ