Τετάρτη 2 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΠΕ
Φωτοβολταϊκή επέκταση

Τον πρώτο τους φωτοβολταϊκό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής έθεσαν πριν από λίγες μέρες σε λειτουργία τα ΕΛΠΕ, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά ένα επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 90 MW, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους. Ο συγκεκριμένος σταθμός έχει ισχύ 500kW, βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα και η ετήσια παραγωγή του εκτιμάται σε 740.000 κιλοβατώρες. Η επέκταση των ΕΛΠΕ στα φωτοβολταϊκά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της οικονομικής κρίσης δεν έχει να κάνει τόσο με τη - δεδομένη - δυνατότητά τους να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα, όσο με την - επίσης δεδομένη - προοπτική μεγάλων κερδών, η οποία έχει διασφαλιστεί από τις προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όσο και από το περιεχόμενο των αντιδραστικών μνημονίων. Εγγυημένες και υψηλές τιμές, μακροχρόνια συμβόλαια, διεργασίες δημιουργίας διασυνδέσεων με όλη την Ευρώπη, την Κύπρο και το Ισραήλ, είναι μερικά από τα εχέγγυα της κερδοφορίας, ειδικά για το μεγάλο κεφάλαιο που μπορεί να διαπραγματευτεί με ιδιαίτερα επωφελείς όρους με τις αγορές.

Τα ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με την εταιρεία τους ΕΛΠΕ ΑΠΕ, 100% θυγατρική και με 2 ακόμη θυγατρικές εταιρείες, στις οποίες συμμετέχει και η ΛΑΡΚΟ με ποσοστό 49% σε κάθε μία. Πέρα από την ανάπτυξη κερδοφόρων ηλεκτροπαραγωγικών έργων, ο όμιλος στοχεύει και σε μια άλλη ωφέλεια, όπως ο ίδιος δηλώνει: Στη «μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του Ομίλου ΕΛΠΕ κατά τουλάχιστον 250.000 τόνους ετησίως, αντισταθμίζοντας μέρος των εκπομπών CO2 που αντιστοιχεί στις υπόλοιπες δραστηριότητές του». Πρακτικά, αυτό σημαίνει σημαντική μείωση κόστους για δικαιώματα εκπομπής ρύπων.

Εκτός από τα φωτοβολταϊκά των 90MW που άλλα υλοποιούνται και άλλα αναμένουν άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τα ΕΛΠΕ προωθούν ένα έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα ισχύος 4,7MW και μια σειρά ακόμη έργα (φωτοβολταϊκά, αιολικό, υβριδικό), για τα οποία θα ζητήσουν άδειά τους τους προσεχείς μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ