Σάββατο 5 Μάη 2012 - Κυριακή 6 Μάη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωζώνη: Συρρίκνωση παραγωγής

Βαθύτερη έγινε η συρρίκνωση του τομέα της μεταποίησης (βιομηχανίας) της Ευρωζώνης τον Απρίλη, εντείνοντας τις συνθήκες ύφεσης της οικονομίας της, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής εταιρείας Markit.

Η συρρίκνωση δεν εστιάστηκε τον περασμένο μήνα μόνο στις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, αλλά επεκτάθηκε και στη Γερμανία, οι εξαγωγές της οποίας πλήττονται από τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 45,9 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 34 μηνών - από 47,7 μονάδες το Μάρτη (κάθε τιμή κάτω από το 50 σημαίνει μείωση της δραστηριότητας). Ο γενικός δείκτης PMI, ο οποίος αποτελείται από επιμέρους δείκτες (όπως για την πορεία της παραγωγής, των παραγγελιών, της απασχόλησης), υποδηλώνει ότι ο τομέας της μεταποίησης της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Ο γερμανικός δείκτης PMI (46,2 μονάδες) υποχώρησε σε χαμηλό 33 μηνών, οι συνθήκες επιδεινώθηκαν ξανά σημαντικά στη Γαλλία (46,9 μονάδες) και ο μεταποιητικός τομέας της Ολλανδίας (49 μονάδες) συρρικνώθηκε επίσης με ταχύτερο ρυθμό.

Δεν υπήρξε ανακούφιση ούτε για τις χώρες της περιφέρειας, όπου σημειώθηκαν μεγάλες και επιταχυνόμενες μειώσεις στην Ιταλία (43,8 μονάδες), στην Ισπανία (43,5 μονάδες) και την Ελλάδα (40,7 μονάδες). Μόνο στην Αυστρία (51,2 μονάδες) και στην Ιρλανδία (50,1 μονάδες), ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε πάνω από το όριο των 50 μονάδων.

Τα στοιχεία του PMI αντανακλούν μία υποχώρηση της μεταποιητικής παραγωγής της Ευρωζώνης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από το Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ