Τετάρτη 9 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Εντοκα γραμμάτια 1,3 δισ. ευρώ

Σε ρυθμούς κατρακύλας τα φορολογικά έσοδα

Για δανεικά στους τραπεζίτες, μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας, προσέφυγε ξανά χτες η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Ταυτόχρονα, διευρύνονται οι εμφανιζόμενες αστοχίες τους και ως προς το μάζεμα των φορολογικών εσόδων, τα οποία σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, συνέχισαν και για το μήνα Απρίλη, σε ρυθμούς μεγαλύτερης κατρακύλας.

Το νέο κρατικό δάνειο έφτασε σε 1,3 δισ. ευρώ και προορίζεται για την ανακύκλωση του χρέους τους, για την αποπληρωμή στους τραπεζίτες παλαιότερων εκδόσεων που λήγουν στις επόμενες μέρες. Το επιτόκιο που πρόσφεραν οι ντόπιοι τραπεζίτες σκαρφάλωσε στο 4,69% (από 4,55% στην προηγούμενη δημοπρασία τον Απρίλη).

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών τα φορολογικά έσοδα για το μήνα Απρίλη κατρακύλησαν σε ποσοστό 13,4% και διαμορφώθηκαν στα 3,6 δισ. ευρώ (από 4,16 δισ. ευρώ τον Απρίλη του 2011). Σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα υποχωρεί το επίπεδο της λαϊκής κατανάλωσης, εξέλιξη που αποτυπώνεται και στη συνολική μάζα των κρατικών εισπράξεων από το χαράτσι του ΦΠΑ. Τα έσοδα από ΦΠΑ (Απρίλης) υποχώρησαν 13,5%, στο 1 δισ. ευρώ (από 1,16 δισ. ευρώ).

Στο 4μηνο Γενάρης - Απρίλης τα προ επιστροφών φόρων έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 15,6 δισ. ευρώ από 16,1 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το πρώτο τετράμηνο του 2011 (μείωση 3,6%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ