Τετάρτη 9 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

ΡΩΜΗ.--

Τα πρώτα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Ιταλία δείχνουν πως οι ψηφοφόροι θέλησαν να «τιμωρήσουν» τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι - «Λαός της Ελευθερίας» και του κεντρώου «Τρίτου Πόλου» - αλλά εγκλωβίστηκαν στις αυταπάτες περί «καλύτερης διαχείρισης» του καπιταλιστικού συστήματος, ενισχύοντας το λεγόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα». Εκπληξη θεωρείται το αποτέλεσμα που απέσπασε το πρωτοεμφανιζόμενο κίνημα των «Πέντε αστέρων» του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο που τάσσεται κατά της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη. Ελαβε το 15% των ψήφων στη Γένοβα, το 9% στη Βερόνα και το 19% στη Πάρμα. Ο ίδιος, σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», δήλωσε πως θα συμμετάσχει με υποψηφίους του στις προσεχείς γενικές εκλογές του 2013.

Το κόμμα «Λαός της Ελευθερίας» του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι φαίνεται να λαμβάνει σε ορισμένους δήμους το 5% των ψήφων, με γενικό αποτέλεσμα το 11%. Η «Λίγκα του Βορρά» - που αντιμετωπίζει σκάνδαλα υπεξαίρεσης χρημάτων στην οικογένεια του επικεφαλής του κόμματος Ουμπέρτο Μπόσι - υπέστη σημαντικές απώλειες (στους δήμους Λισόνε, Τσεζάνο, Μαντέρνο και Λέζμο), αλλά επανεξελέγη ο υποψήφιός του στη Βερόνα. Στις επαναληπτικές εκλογές στις 20 και 21 Μάη, ανάμεσα στα άλλα, θα αναμετρηθούν στο Παλέρμο ο υποψήφιος του κόμματος «Ιταλία των Αξιών» που έλαβε το 47% με τον υποψήφιο του «Δημοκρατικού Κόμματος», ενώ στη Γένοβα προηγείται ο λεγόμενος «κεντροαριστερός» υποψήφιος με το 46%.

Σημειώνεται, πάντως, πως υπήρξε μείωση της συμμετοχής, η οποία την Κυριακή κυμάνθηκε στο 49% σε αντίθεση με το 54,8% στις προηγούμενες εκλογές, ενώ την Δευτέρα έφτασε μόλις το 66,9% (73,7% προηγούμενα).

  • Συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επισκέπτεται την Ιταλία είχε χτες ο Ιταλός ομόλογός του Μάριο Μόντι, όπου αναμενόταν να υπογραφούν σειρά διμερών συμφωνιών, ανάμεσά τους και συμφωνίες σχετικά με την ασφάλεια. Μετά τη συνάντησή τους ο Μόντι επιβεβαίωσε τη στήριξη της χώρας για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ