Σάββατο 12 Μάη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Εμπλοκές καθ' οδόν προς τις προεδρικές εκλογές

ΚΑΪΡΟ.--

Νέα όξυνση στο ήδη ηλεκτρισμένο προεκλογικό κλίμα απειλεί να πυροδοτήσει η διαδικαστική εμπλοκή που προέκυψε από την ερμηνεία που διαφορετικά δικαστήρια δίνουν στο άρθρο 28 του νέου εκλογικού νόμου, που εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα πέρυσι στο πλαίσιο συνολικά ενός νέου συνταγματικού σχεδίου που εκπονήθηκε μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ. Στο άρθρο, δεν είναι σαφές το κατά πόσο ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής μπορεί να ανακοινώσει τη διεξαγωγή των εκλογών, κάτι που, κατά ορισμένα δικαστήρια, μπορεί να υποχρεώσει σε αναβολή τουλάχιστον του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 - 24 Μάη. Το ζήτημα έχει ήδη φτάσει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο και οι αρχές δήλωναν ότι δεν υπάρχει περίπτωση μη διεξαγωγής των εκλογών. Εφόσον κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε οι εκλογές επαναλαμβάνονται στις 16 - 17 Ιουνίου.

Στο περιθώριο της διαδικαστικής αυτής εμπλοκής, γυναικείες οργανώσεις διαδήλωσαν και κατέθεσαν καταγγελίες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για σωρεία παραβιάσεων δικαιωμάτων, για κακοποίηση, απειλές σεξουαλικής βίας και βασανισμούς που υπέστησαν γυναίκες διαδηλώτριες που συνελήφθησαν από το στρατό ή την αστυνομία.

Πάντως η πρώτη, στην πολιτική ιστορία της Αιγύπτου, τηλεμαχία μεταξύ ορισμένων προεδρικών υποψηφίων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ, προσελκύοντας το ενδιαφέρον δεκάδων χιλιάδων τηλεθεατών. Σε αυτήν συμμετείχαν οι δύο κύριοι διεκδικητές της προεδρίας, ο πρώην επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, και το πρώην στέλεχος των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», που εδώ και ένα χρόνο αποχώρησε και θέτει ανεξάρτητη υποψηφιότητα, Αμπντέλ Μουάιμ Αμπουλφούτουχ. Η συζήτηση, κατά την οποία υπήρχε η δυνατότητα να θέσουν ο ένας στον άλλο ερωτήσεις, διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες και ήταν αρκετά έντονη σε πολλά σημεία.

Ο Μούσα κατηγόρησε τον Αμπουλφούτουχ ότι ουσιαστικά «δεν εξυπηρετεί τη χώρα αλλά τους Αδελφούς Μουσουλμάνους» και υπό την έννοια αυτή δεν μπορεί να είναι Πρόεδρος, για να εισπράξει την κατηγορία ότι δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης εφόσον επί 10 χρόνια υπήρξε υπουργός Εξωτερικών του Μουμπάρακ (μέχρι το 2001) άρα είναι μέρος του προβλήματος. Η τηλεμαχία μεταδόθηκε από δύο ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα και εξετάζεται το ενδεχόμενο να επαναληφθεί, προκειμένου να παρουσιαστούν οι θέσεις και ορισμένων ακόμη από τους συνολικά 13 υποψηφίους, κατά κύριο λόγο εκείνων που εμφανίζονται να συγκεντρώνουν μεγαλύτερη προτίμηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ