Τρίτη 15 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΡΗΝΑΝΙΑ ΒΕΣΤΦΑΛΙΑ
Αλλαγή διαχειριστή ενάντια στο λαό

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ.--

Μια ακόμα αλλαγή «σκυτάλης» καταγράφηκε στη Γερμανία, στο κρατίδιο Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, όπου οι ψηφοφόροι έδωσαν πλειοψηφία στη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση έναντι της άλλης διαχείρισης για το κεφάλαιο, αυτή του κόμματος της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και των συμμάχων τους. Το αποτέλεσμα αποτελεί τη μεγαλύτερη ήττα από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος - CDU.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το CDU έχασε περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2010 και φαίνεται να κερδίζει το 26,3% των ψήφων. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), υπό την ηγεσία της περιφερειακής πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Χανελόρε Κραφτ, κέρδισε το 39% των ψήφων, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά 4,5% σε σχέση με το 2010 ενώ οι Πράσινοι απέσπασαν το 11,3% των ψήφων. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ, κέρδισαν το 8,4% των ψήφων, ενώ το Κόμμα των Πειρατών κατάφερε να εισέλθει στην περιφερειακή βουλή με ποσοστό 7,7%, ενώ τέλος το κόμμα «Η Αριστερά» - Die Linke συνέχισε την πτωτική πορεία του και μένει εκτός νυμφώνος και τοπικού Κοινοβουλίου, αφού δεν πέρασε το πλαφόν του 5% (3,1% από 5,7%), όπως ακριβώς και πριν μια εβδομάδα στις τοπικές εκλογές του Σλέσβιχ - Χολστάιν.

Η πρόωρη εκλογική αναμέτρηση στο κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης της κυβέρνησης μειοψηφίας SPD και Πρασίνων μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού τον περασμένο Μάρτη. Τόσο το SPD όσο και το CDU «τζόγαραν» σε μία πρόωρη αναμέτρηση για την ενίσχυση των κομμάτων τους, ενόψει των εκλογών του 2013 ειδικά υπό το σκεπτικό ότι το κρατίδιο αποτελεί και το μεγάλο πολιτικό εργαστήριο της Γερμανίας. Η ήττα του κοκκινο-πράσινου κυβερνητικού συνασπισμού (SPD και Πρασίνων) στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία το 2005 ήταν αυτή που υποχρέωσε τον τότε καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάδειξη της Αγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, είτε κατά την πρώτη της θητεία στην καγκελαρία ηγούμενη του μεγάλου συνασπισμού CDU και SPD είτε τώρα στη δεύτερη θητεία σε κυβέρνηση με το FDP.

Το αποτέλεσμα με την επικράτηση των σοσιαλδημοκρατών εμφανίζεται ως «αέρας αλλαγής» στη Γερμανία, (αντίστοιχη με αυτή της Γαλλίας με τον Ολάντ), ωστόσο ο γερμανικός λαός δεν πρόκειται να ωφεληθεί σε τίποτε, αφού η αλλαγή διαχειριστή του συστήματος σκοπεύει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ