Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Δικτυώσεις ραδιοφωνικών σταθμών

Το θέμα των δικτυώσεων τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών και ο έλεγχος εάν ή όχι τηρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ως γνωστό, πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί και κυρίως του Νομού Αττικής, προκειμένου ν' ακούγονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, καθώς και στη Θεσσαλονίκη, έχουν προχωρήσει σε δικτυώσεις με άλλους σταθμούς.

Σύμφωνα με το νόμο του 1995, η δικτύωση μεταξύ των ραδιοφωνικών σταθμών διαφορετικών περιοχών επιτρέπεται μετά από ειδική άδεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Οι σταθμοί που δικτυώνονται θα πρέπει να διαθέτουν νόμιμη άδεια και να μεταδίδουν το πρόγραμμα του συνεργαζόμενου μ' αυτούς σταθμού για πέντε «το πολύ ώρες κάθε ημέρα». Εκτός από τη μετάδοση του προγράμματος σταθμού με τον οποίο υπάρχει δικτύωση, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, απαγορεύεται σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ν' αναμεταδίδουν το πρόγραμμα άλλου σταθμού. Ο νόμος αναφέρει, επίσης, ότι σε περίπτωση παραβάσεων των διατάξεων, μπορεί να γίνει ανάκληση της άδειας του σταθμού που «αναμεταδίδει κατά βάση προγράμματα άλλου σταθμού».

Την τήρηση των προϋποθέσεων για τις δικτυώσεις και εάν αυτές λειτουργούν με ειδική άδεια, θα εξετάσει σήμερα το ΕΣΡ, το οποίο έχει καλέσει σε ακρόαση προκειμένου να δώσουν διευκρινίσεις εκπροσώπους ραδιοφωνικών σταθμών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα έχουν κληθεί σε ακρόαση εκπρόσωποι του ραδιοφωνικού σταθμού «ΣΚΑΪ 100,4» Αθήνας και εκπρόσωποι του ραδιοφωνικού σταθμού «Ράδιο Ζήτα» Θεσσαλονίκης. Εκπρόσωποι του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνας «ALPHA NEWS» και του «Κρόνος» Θεσσαλονίκης. Στη λίστα των δικτυώσεων με ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης που έχουν κληθεί σε ακρόαση είναι ο «Φλας 9,61» Αθήνας, το Ράδιο Φλας «Δημ. Σμυρλής και Σία Α.Ε.» Θεσσαλονίκης και ο «Planet 104,5» Αθήνας με το «Ράδιο Πλανήτης» Θεσσαλονίκης.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει καλέσει επίσης σε ακρόαση εκπροσώπους τηλεοπτικών σταθμών, για να δώσουν διευκρινίσεις για «ενδεχόμενες» παραβιάσεις, που έχουν σχέση με τον κανονισμό του ΕΣΡ και με τις παραβιάσεις του διαφημιστικού χρόνου. Εχουν κληθεί εκπρόσωποι του ΑΝΤΕΝΝΑ και του ALPHA για «ενδεχόμενες» παραβιάσεις που αφορούν τον κανονισμό του ΕΣΡ και τη διάταξη για τις «πληροφορίες». Μεταξύ άλλων η διάταξη αυτή αναφέρει ότι «χρησιμοποιούνται ευθέα μέσα για τη συλλογή πληροφοριών, στοιχείων ή εικόνων» και πως ο δημοσιογράφος «οφείλει να μην αποκαλύπτει την ταυτότητα πηγής πληροφορίας που του ανακοινώθηκε εμπιστευτικά». Τέλος, έχουν κληθεί σε ακρόαση εκπρόσωποι του τηλεοπτικού σταθμού STAR για ενδεχόμενη παραβίαση του άρθρου του ΠΔ το οποίο αναφέρεται στην παραβίαση του χρόνου των διαφημιστικών μηνυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ