Παρασκευή 25 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Διαχειριστικά ζόρια και εκβιασμοί
  • Παιχνίδια με τα «ταμειακά διαθέσιμα» του Δημοσίου. Εναλλακτικά σενάρια για τη διαχείριση της χρεοκοπίας του λαού
  • Ανάπτυξη είναι η ...εφαρμογή των μνημονίων, ομολογεί τώρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας

Δρόμος χωρίς επιστροφή και ταυτόχρονα στρωμένος με αλλεπάλληλα αντιλαϊκά πακέτα και νέα μέτρα είναι ο ευρωμονόδρομος της πολιτικής μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Με στόχο την εμφάνιση «πρωτογενών πλεονασμάτων» από τον κρατικό προϋπολογισμό της ερχόμενης χρονιάς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στέλνει το μήνυμα της άμεσης αντιλαϊκής κλιμάκωσης με τη νομοθέτηση μέτρων ύψους 6 δισ. ευρώ που θα τεθούν σε άμεση εφαρμογή. Για το 2014, με βάση και το «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο», θα κλιμακώσουν με ακόμη 6 δισ. ευρώ, προκειμένου να πιάσουν τις νόρμες της αντιλαϊκής πολιτικής που έχουν συμφωνήσει με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Με δεδομένες και τις συνεχιζόμενες αποκλίσεις στους στόχους για το μάζεμα των φορολογικών εσόδων, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη επαναφέρουν τα σενάρια στις επεξεργασίες τους για τη διαχείριση της άγριας χρεοκοπίας. Βάζουν στο τραπέζι και νέο κύκλο εκβιασμών, εκτιμώντας πως τα «ταμειακά διαθέσιμα» του Δημοσίου θα επαρκέσουν «τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιούλη», αναιρώντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους, περί εξάντλησης των διαθεσίμων μέσα στον Ιούνη. Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάρχει η δυνατότητα να αντλήσουν, για να επιστρέψουν αργότερα, περί τα 3 δισ. ευρώ από το «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», δηλαδή από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που προορίζονται αποκλειστικά για την ενίσχυση των τραπεζών.

Διαμηνύουν επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση ούτε και δυνατότητα να κάνουν ρούπι πίσω από τα μέτρα που ήδη έχουν συμφωνήσει με την τρόικα, όπως για τις «απομακρύνσεις», τις μαζικές απολύσεις 150.000 εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Προ των πυλών είναι και παραπέρα περικοπές, τουλάχιστον 12%, στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, που ισχύουν για κατηγορίες εργαζομένων όπως οι ένστολοι (Σώματα Ασφαλείας), γιατροί ΕΣΥ, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί κ.ά.

Ανάπτυξη για το κεφάλαιο

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι η περιβόητη ...ανάπτυξη περνάει μέσα από την εφαρμογή των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών, που στην Ελλάδα πήραν τη μορφή των μνημονίων. Την ξεκάθαρη αυτή θέση, η οποία αποκαλύπτει τον ταξικό χαρακτήρα της ανάπτυξης σε συνθήκες καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, στη χτεσινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

Ο Γ. Προβόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι πολύ θετικό επίσης ότι και οι ηγέτες της Ευρώπης κουβεντιάζουν για πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν, θα τονώσουν την ανάπτυξη. Αν και εδώ θα πρέπει να επισημάνω ότι η ανάπτυξη μιας χώρας περνάει από την ίδια τη χώρα, από κινήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της ίδιας της χώρας, και επειδή όλοι ενδιαφερόμαστε για το θέμα της ανάπτυξης της Ελλάδος, εγώ θα σας θυμίσω ότι ανάπτυξη θα μπορούσε να επιτευχθεί με την ταχύτερη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων που θα φέρουν και πρόσθετες επενδύσεις στη χώρα και εδώ έχουμε καθυστερήσεις, με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και δυστυχώς και της διαφθοράς που υπάρχει στη χώρα μας, με το κλείσιμο ίσως οργανισμών δημόσιων, που, χωρίς να προσφέρουν έργο, επιβιώνουν χάρις στο χρήμα του φορολογούμενου, με την πλήρη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, όπου και εδώ έχουμε δείξει καθυστερήσεις, πολύ σοβαρές».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ομολογεί αυτό που οι εκπρόσωποι των κομμάτων του κεφαλαίου, ειδικά την προεκλογική περίοδο, κρύβουν από τον ελληνικό λαό, όταν αναφέρονται στη «μαγική» λέξη ανάπτυξη. Οτι η ανάπτυξη, στις σημερινές συνθήκες ταξικής κυριαρχίας του κεφαλαίου, είναι συνυφασμένη με την πιο βίαιη επίθεση ενάντια στις εργασιακές σχέσεις, το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την αναμόρφωση του αστικού κράτους σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, ώστε να εξυπηρετεί ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Αναφερόμενος ο Γ. Προβόπουλος στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών - με δάνεια ύψους 50 δισ. που θα ξεπληρώσει ο ελληνικός λαός - σημείωσε ότι τα πρώτα 18 δισ. ευρώ σήμερα ή τη Δευτέρα θα διατεθούν στις τράπεζες.

Απειλούν με κατασχέσεις

Σε ρότα απότομης παραπέρα υποχώρησης συνεχίζουν τα φορολογικά έσοδα του κράτους, εξέλιξη που έχει να κάνει με την έξαρση της καπιταλιστικής κρίσης, με τα διαχειριστικά ζόρια και αδιέξοδα της εγκληματικής πολιτικής απέναντι στο λαό.

Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, μετά και την παράταση που δόθηκε και λήγει στις 31 Μάη, είναι πολύ κάτω από τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις τους. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από τις οποίες είναι τα φέσια μεγαλοεπιχειρηματιών, έχουν σπάσει κάθε κοντέρ, ξεπερνούν πλέον και τα 45 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών κλιμακώνει τις απειλές για κατασχέσεις σε μισθούς, συντάξεις και άλλα εισοδήματα, αποστέλλοντας στη μαρίδα τα ειδικά ειδοποιητήρια της Εφορίας. Με το άλλο χέρι προσανατολίζονται στο να δώσουν και νέα παράταση.

Πολύ πίσω, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι φέτος ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Η σχετική προθεσμία για μισθωτούς και συνταξιούχους λήγει στις 15 του Ιούνη, ανεξάρτητα από τον ΑΦΜ. Ηδη εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση. Από φέτος, οι μισθωτοί με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ είναι υποχρεωμένοι να τις υποβάλλουν, μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω του συστήματος Ταxis. Για τους μισθωτούς με ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ και για τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από το ύψος εισοδήματος, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής, χειρόγραφα ή μέσω διαδικτύου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ