Παρασκευή 25 Μάη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενταση ιμπεριαλιστικών πιέσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταλογίζει τόσο στις κυβερνητικές δυνάμεις και στις υπηρεσίες ασφαλείας όσο και στους ενόπλους που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση νέα έκθεση του ΟΗΕ. Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι οι παραβιάσεις γίνονται, ενώ τυπικώς έχει τεθεί σε εφαρμογή εκεχειρία και αναπτύσσονται οι δυνάμεις των παρατηρητών. Τόσο τα αποτελέσματα της έκθεσης όσο και η φημολογία ότι οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο να χορηγήσουν όπλα σε ορισμένα τμήματα της αντιπολίτευσης, «αφού πρώτα ελέγξουν το ποιόν τους» είναι προφανές ότι στοχεύουν στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών πιέσεων προς το καθεστώς Ασαντ.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, η οποία καταρτίστηκε, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με πληροφορίες και συνεντεύξεις από θύματα εκατέρωθεν, χωρίς οι συντάκτες της να έχουν πρόσβαση εντός Συρίας, κάτι που φυσικά θέτει υπό αμφισβήτηση τα συμπεράσματά της, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατηγορούνται για βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών, εκτελέσεις, βασανισμούς και συλλήψεις, και οι ένοπλοι της αντιπολίτευσης για απαγωγές, βασανισμούς και εκτελέσεις.

Στη συριακή πρωτεύουσα, βρέθηκε χτες ο Ιρανός υπουργός Επικοινωνίας και Τεχνολογίας, κατά τη συνάντηση με τον οποίο ο Σύρος Πρόεδρος Ασαντ δήλωσε ότι «η Συρία είναι σε θέση να βγει από την κρίση αυτή, όπως έχει πράξει και πολλές φορές κατά το παρελθόν». Στα κυβερνητικά ΜΜΕ, κύριο θέμα ήταν η σύγκληση της νέας 250μελούς βουλής, που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Μάη, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές περιοχές όπου κυριαρχεί η αντιπολίτευση.

Χτες, επίσης, άρχισαν οι διεργασίες για την ανάδειξη ενός νέου επικεφαλής του «Εθνικού Συριακού Συμβουλίου» μετά την παραίτηση του ακαδημαϊκού Μπουρχάν Γκαλιούν, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα ότι η αιτία της παραίτησής του ήταν οι κλιμακούμενες έριδες εντός του Συμβουλίου. Το ένοπλο σκέλος του Συμβουλίου, ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», δήλωνε, χτες, ότι έχει αρχίσει και αυτός να ερευνά για να εντοπίσει τους 13 σιίτες Λιβανέζους προσκυνητές που απήχθησαν την Τρίτη, έξω από τη συριακή πόλη Χαλέπι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ