Σάββατο 2 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Σύγχρονη Εποχή»: Εμμανουήλ Γιαροσλάβσκι «Πώς γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν οι θεοί και οι θεές» (Πρωτοπόρα συγκριτολογική μελέτη της ιστορίας των θρησκειών που πήγασαν από τη φαντασία και την αλληλεπίδραση της παραμυθολογίας των λαών που έρχονται σε επαφή και ακριβώς γι' αυτό παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1923 στην ΕΣΣΔ και έγινε αμέσως ανάρπαστο. Στα ελληνικά πρωτοεκδόθηκε το 1965, από τις «Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις». Το βιβλίο αποτέλεσε «θεμέλιο» κατοπινών σχετικών ερευνών μελετητών σε διάφορες χώρες. Σκοπός του συγγραφέα, όπως έγραφε στον πρόλογό του, ήταν να καταδείξει ότι «οι εκμεταλλεύτριες τάξεις έχουν ανάγκη από το θρησκευτικό μυστήριο», δηλαδή «τι ακριβώς κρύβεται κάτω απ' αυτό».

- Γιώργος Φαρσακίδης: «Σε άνιση μάχη...» (Ο Γ. Φαρσακίδης, μέλος της «Δρακογενιάς» των κομμουνιστών αγωνιστών του λαϊκού κινήματος και της Εθνικής Αντίστασης, ακατάβλητος «καταθέτης» ιστορικών μαρτυριών, αφιερώνει κι αυτό το βιβλίο του στη μνήμη κομμουνιστών «που πίστεψαν κι αγωνίστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο». Το βιβλίο, που εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη και πρόσφατα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβάνει κείμενα και άγνωστα φωτογραφικά ντοκουμέντα από αγώνες, διώξεις και φυλακίσεις κομμουνιστών από τα τέλη της δεκαετίας του 1920, μετά την ψήφιση του βενιζελικού «Ιδιώνυμου». Η πρώτη φωτογραφία εικονίζει τους Κώστα Βάρναλη, Δημήτρη Γληνό και Χρήστο Κανάκη, εξόριστους στον Αη-Στράτη, το 1935, επί δικτατορίας Κονδύλη. Ακολουθούν πλήθος φωτογραφιών και κειμένων για αγώνες, απεργίες, εξορίες στις δεκαετίες του 1930, 1940 και 1950 και ηρωικές μορφές αγωνιστών που «παραδόθηκαν στη λευτεριά του χάρου»). «Ο στωϊκισμός και η ανάγκη καινούργιων θεών». (Το βιβλίο αυτό - εκδόθηκε στην Αθήνα - αποδεικνύει το εύρος των ενδιαφερόντων, γνώσεων και της ιδεολογικής προσφοράς του Γιώργου Φαρσακίδη. Το βιβλίο, εικονογραφημένο με αποδεικτικά έργα τέχνης παρουσιάζει το γιατί και πώς γεννήθηκε και επιβλήθηκε μία από τις τρεις «ομοούσιες» μονοθεϊστικές θρησκείες, τις πιο βίαιες και κυρίαρχες στον πλανήτη, ο Χριστιανισμός. Στην παρακμή του πολυθεϊκού ειδωλολατρικού αρχαίου κόσμου οι ανερχόμενες δυνάμεις χρειάζονταν μια καινούρια θρησκεία «ύπνωσης» των λαών, ώστε να επιβάλλουν την εξουσία τους. Αντιθετοι με τις ποικίλες φιλοθεϊστικές απόψεις των στωικών φιλοσόφων, ήταν οι Ιωνες φιλόσοφοι και ο Επίκουρος, στις απόψεις των οποίων αναφέρεται το βιβλίο, πριν ιστορήσει τον εξ Ανατολών ιουδαϊκό μονοθεϊσμό, την τελική διαμόρφωση του Χριστιανισμού και την επιβολή του με πολέμους και «ιεροεξεταστές»). «Ο Μπούμπης - ένα καλό, πολύ καλό σκυλάκι. (Μια ιστορία για παιδιά. Με νόημα για μεγάλους)». (Εικονογράφηση Μιχάλης Μηναριτζόγλου. Ο Γιώργος Φαρσακίδης μ' αυτό το βιβλιαράκι του προσφέρει στα παιδιά μια υπέροχη, στιχουργημένη με ομοιοκατάληκτα τετράστιχα, ιστορία αγάπης για κάθε ζωντανό πλάσμα και τη ζωή. Εκδοση του συγγραφέα με την παιχνιδιάρικη επωνυμία «Κύων»).

- Αγρα»: Ιρβιν Ντ. Γιάλομ «Το πρόβλημα Σπινόζα» (μετάφραση Ευαγγελίας Ανδριτσάνου. Ο διάσημος ψυχίατρος, αλλά και δεινός λογοτέχνης, σ' αυτό το μυθιστόρημα με ήρωα τον τολμηρό και μεγαλοφυή φιλόσοφο του 17ου αιώνα Σπινόζα, αποδιοπομπαίο από τους Εβραίους του Αμστερνταμ και την οικογένειά του, αναλύει την επίδραση που άσκησε ο θαυμασμός του Γκαίτε για τον Σπινόζα στον διεστραμμένο ψευδοφιλόσοφο και «ιδεολογικό» καθοδηγητή των εγκλημάτων του ναζισμού, Αλφρεντ Ρόζενμπεργκ). Αννα Αχμάτοβα «Ρέκβιεμ» (μετάφραση Αρη Αλεξάνδρου, εισαγωγή Σοφί Μπενέτ, επίμετρο Γιώργου Κοροπούλη. Ποιήματα της Ρωσίδας ποιήτριας για το γιο της).

- Μουσείο Μπενάκη: Θόδωρος Παπαγιάννης «Τα φαντάσματά μου» (λεύκωμα - κατάλογος με τα έργα της ομότιτλης έκθεσης υπέροχων γλυπτών έργων του καθηγητή της ΑΣΚΤ Θ. Παπαγιάννη φιλοτεχνημένων με αποκαΐδια από το κάψιμο του Πολυτεχνείου πριν 18 χρόνια και άλλα ανακυκλωμένα υλικά).

- «Μανδραγόρας» (περιοδικό για την Τέχνη. Τεύχος 45, με αφιέρωμα στον ποιητή Τάκη Σινόπουλο).

- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχος 524, με αφιέρωμα για τον εικαστικό Αλ. Παπαδιαμάντη και τεύχη 525 και 526).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ