Παρασκευή 2 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καλημέρα θλίψη»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Με καταιγιστικό ρυθμό, ολοένα νέα στοιχεία προσθέτουν θλιβερά χρώματα στην ήδη «άκρως μελαγχολική εικόνα» που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Το «αμερικανικό παράδειγμα» φαίνεται ότι ακολουθούν κατά πόδας και δύο ακόμη ισχυρότατες οικονομίες: Της Γερμανίας και της Βρετανίας. Την ίδια στιγμή ουδείς καν θέλει να σκέφτεται το «μέγα ασθενή». Δηλαδή, την ιαπωνική οικονομία αλλά και τις υπόλοιπες ασιατικές οικονομίες...

Κύριο στοιχείο αυτής της νέας σημειωθείσας επιβράδυνσης είναι η ανάπτυξη του ΑΠΕ, η οποία το τρίτο τέταρτο του 2000 έφτασε μόλις το 1,1%, στοιχείο που καταδεικνύει ότι η οικονομία επιβραδύνθηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, τη στιγμή που και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση 1,4%. Την ίδια στιγμή οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πέφτουν, και κυρίως αυτές του τεχνολογικού τομέα, του NASDAQ, που έχει χάσει σε ένα εξάμηνο περισσότερο από το μισό της αξίας του.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας(FED), Αλαν Γκρίνσπαν, σε μία αιφνίδια αλλαγή «άποψης» δήλωσε προχτές ότι η φάση ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας «ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί», ανατρέποντας την εικόνα που είχε δώσει ο ίδιος καταθέτοντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εκεί, πριν 15 μέρες, ο Γκρίνσπαν είχε εμφανιστεί «σχετικά αισιόδοξος» για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Σε ένα άλλο πεδίο, κατατέθηκε από την κυβέρνηση Μπους το νομοσχέδιο για τον κρατικό προϋπολογισμό του έτους 2002, που προβλέπει αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 3,3%, αλλά και ένα πλεόνασμα 231 δισ. δολαρίων.

Περισσότερα κακά μαντάτα

Τα «μαύρα σύννεφα», πάντως, με άνεση ταξιδεύουν πάνω από τους ωκεανούς και χτες ο δείκτης Nikkei έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 χρόνων στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, βυθίζοντας σε απόγνωση τους Ιάπωνες επενδυτές. Ακόμη και η μείωση των επιτοκίων, που αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, δε στάθηκε ικανή να συγκρατήσει το δείκτη από την κατρακύλα και να περισώσει λίγη από τη χαμένη αξιοπιστία της ιαπωνικής οικονομίας.

Σε αυτό το αρνητικό κλίμα πρέπει να προστεθεί και η ανακοίνωση για την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του 2000, σύμφωνα με τα τελικά νούμερα που έδωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, στο Βισμπάντεν. Η ανακοίνωση οδήγησε στην επίσημη διόρθωση «προς τα κάτω» των στοιχείων που αφορούν σε ολόκληρο το προηγούμενο έτος, όπως αυτά είχαν ανακοινωθεί το Γενάρη, από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Ο περιορισμός του ρυθμού ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο του 2000 στο 1,9% οφείλεται, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, κυρίως στην αύξηση των τιμών των καυσίμων και της ενέργειας γενικότερα, γεγονός που επιβάρυνε τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές και που με τη σειρά του οδήγησε στον περιορισμό της κατανάλωσης.

Στο μεταξύ, πέρα από τα στενά της Μάγχης αναλυτές και ειδικοί αρχίζουν να διερωτώνται τι μέλλει γενέσθαι, υιοθετώντας μάλλον μία απαισιόδοξη οπτική και εγκαταλείποντας τις νότες αισιοδοξίας που είχαν όλο αυτό το διάστημα και διάνθιζαν τις προβλέψεις τους ενόψει της νέας χιλιετίας. Ισως δεν είχαν άδικο, αφού η βρετανική οικονομία είχε μία συνεχή ανοδική πορεία και ανάπτυξη για 8 συναπτά έτη, τη μακρύτερη περίοδο από το τέλος του πολέμου. Αλλά τα στοιχεία για το τρίτο τέταρτο του 2000 ήταν μάλλον απογοητευτικά, παρουσιάζοντας μία ανάπτυξη μόλις 0,3% εν συγκρίσει με τους προηγούμενους μήνες του ίδιου έτους. Παράλληλα, αναλυτές τονίζουν ότι εξαιτίας της στενής σύνδεσης της βρετανικής οικονομίας με την αμερικανική, για πολλούς λόγους, τα σύννεφα ανησυχίας αρχίζουν να πληθαίνουν και πάνω από το Λονδίνο, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, προσφάτως εμφανίστηκε «συγκρατημένα αισιόδοξος»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ