Κυριακή 3 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΝΔΙΑ - ΚΑΜΨΗ Με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2003 αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2012 η οικονομία της Ινδίας, εξαιτίας των χαμηλών επενδύσεων και του μεγαλύτερου εμπορικού ελλείμματος. Το ινδικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,3% στο εν λόγω τρίμηνο, από το 6,1% του προηγούμενου τριμήνου. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας του πληθωρισμού και της χαμηλής ισοτιμίας της ρουπίας. Από τον περασμένο Ιούλιο η ρουπία έχει υποχωρήσει περισσότερο από 27% έναντι του δολαρίου.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Το ενδεχόμενο περικοπής 14.000 θέσεων εργασίας - το 30% του εργατικού της δυναμικού - και να πουλήσει το μεγαλύτερο εργοστάσιό της εξετάζει η ιαπωνική βιομηχανία κατασκευής ημιαγωγών «Renesas Electronics Corp», σύμφωνα με δημοσιεύματα της Τετάρτης. Η «Renesas», που ιδρύθηκε το 2010 και βασικοί της μέτοχοι είναι οι όμιλοι «Hitachi Ltd», «Mitsubishi Electric Corp» και «NEC Corp», ανακοίνωσε ζημίες ύψους 62,6 δισ. γεν το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε την 31η Μάρτη.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Μεγαλύτερη υποχώρηση από τις εκτιμήσεις παρουσίασε το Μάη ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, εξέλιξη που μπορεί να τροφοδοτήσει ελπίδες στην αγορά για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Οπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Γιούροστατ, που ωστόσο είναι η πρώτη εκτίμηση, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε το Μάη στο 2,4%, από το 2,6% που ήταν τον Απρίλη. Η Γιούροστατ δεν αιτιολόγησε τη μείωση του πληθωρισμού στην ανακοίνωσή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ