Τετάρτη 13 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ερωτηματικά επάρκειας μέσα στο θέρος

«Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και στο βαθμό που της αναλογεί», έχουν ληφθεί από τη ΔΕΗ μέτρα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του Ηλεκτρικού Συστήματος της χώρας κατά τη θερινή περίοδο, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της επιχείρησης που επαναφέρει από το ...παράθυρο το ενδεχόμενο μπλακ άουτ! Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι έχει εξοφλήσει τις οφειλές της προς τον λειτουργό της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΛΑΓΗΕ, αλλά και προς τη ΔΕΠΑ, διαχωρίζοντας τη θέση της από το οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς, που με τη σειρά του εμφανίζεται να πιέζει τη ΔΕΠΑ, σε σχέση με την αποπληρωμή των δικών της προμηθευτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου προς τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες.

Σε σχέση με το πρόβλημα της ρευστότητας, χτες πραγματοποιήθηκε τελικά εισαγγελική παρέμβαση, για να απεμπλακούν 40 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς των ENERGA και HELLAS POWER, με σκοπό να διοχετευθούν στον ΛΑΓΗΕ και στον ΑΔΜΗΕ, έναντι οφειλών των δύο εταιριών. Εκτιμάται ότι έτσι θα αποσυμφορηθεί για την ώρα η πίεση στη ΔΕΠΑ, η οποία φέρεται να επιδιώκει και με δικά της μέσα ή δανεισμό να συμβάλει στην ομαλή πληρωμή των υποχρεώσεών της. Με τη σχετική πρόταση της εισαγγελέως Π. Παπανδρέου προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ζητείται να μεταβιβαστούν στο υπουργείο Οικονομικών, χρήματα που υπάρχουν στους λογαριασμούς των 2 εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Oι εταιρείες φέρονται να μην κατέβαλαν τις νόμιμες οφειλές τους προς τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Μάλιστα, έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος 11 προσώπων, για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης και της απιστίας, σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η πρόταση της εισαγγελέως έρχεται μετά από προσφυγή στο Συμβούλιο, του δήμου Αθηναίων και του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Στο μεταξύ, η ΔΕΗ επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το Παρακαταθηκών και Δανείων (γράφτηκε ότι ζητά δάνειο 130 εκατ. ευρώ), αλλά σημείωσε ότι «η σύναψη οποιουδήποτε νέου δανείου αφορά τη χρηματοδότηση της λειτουργίας και ανάπτυξης της Εταιρείας και δε σχετίζεται με την αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους», καθώς και ότι «δεν υφίσταται θέμα παροχής εξασφαλίσεων προς τις τράπεζες με τις οποίες η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότηση των δανειακών λήξεων του 2012».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ