Τετάρτη 13 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ KΟΜΜΑ EΛΛΑΔΑΣ
Αμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό

Η πολιτική και τα μέτρα που προωθούνται στην υγεία και στο φάρμακο θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία, αλλά και τη ζωή των ασθενών και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων, τόνισε η Αφροδίτη Ρέτζιου, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Αθήνας, σε εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), στην οποία είχαν κληθεί όλα τα κόμματα για να πάρουν θέση ενόψει των εκλογών της 17.6.2012.

«Οχημα γι' αυτά τα μέτρα, συνέχισε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αποτέλεσαν το νοικοκύρεμα και η περιστολή της σπατάλης. Ωστόσο, όμως, είναι ενταγμένα στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου ήδη εφαρμόζονται παρόμοια μέτρα σε όλα τα κράτη από όλες τις κυβερνήσεις με ή χωρίς μνημόνια. Στόχος είναι η φτηνή εργατική δύναμη για την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Γι' αυτό και τα κόμματα που δεν έχουν πολιτική ρήξης με την ΕΕ και τα μονοπώλια δεν μπορούν να συμβάλλουν στη λύση των εκρηκτικών προβλημάτων».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί την άμεση και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για να καλυφθούν τα χρέη και οι ανάγκες. Να επιστραφούν τα χρήματα των αποθεματικών των Ταμείων που «κουρεύτηκαν». Τα ελλείμματα να χρηματοδοτηθούν απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και να καλυφθούν υγειονομικά όσοι έχουν χάσει το δικαίωμα της ασφάλισης. Η πληρωμή των φαρμακοποιών να γίνεται μετά την εξόφλησή τους απ' τον ΕΟΠΥΥ και να γίνει συμψηφισμός των χρεών ανάμεσα στο Δημόσιο και στην Υγεία. «Αυτά, κατέληξε, είναι τα ελάχιστα που μπορεί να γίνουν άμεσα. Το ΚΚΕ παλεύει για λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα αλλά και την κατάκτηση ενός σύγχρονου αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Τα άλλα κόμματα

Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης ως στοιχείο της κατάρρευσης παρουσίασε την αποχώρηση απ' τον ΕΟΠΥΥ ορισμένων Ταμείων Υγείας, αποσιωπώντας όμως ότι αυτά μετατρέπονται σε επαγγελματικά Ταμεία.

Ο Μανώλης Αγγελάκας υποστήριξε ότι το κόμμα του επιδιώκει ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, του οποίου η χρηματοδότηση όμως θα στηριχτεί μόνο απ' τα έσοδα της υλοποίησης της δανειακής σύμβασης. Πρόσθεσε ότι η ΝΔ θα προωθήσει τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη δημιουργία νοσοκομείων και μονάδων αποκατάστασης, ενώ θα αλλάξει τις χρήσεις ορισμένων νοσοκομείων, όπως π.χ. εκείνων που βρίσκονται σε μεγάλους δρόμους, με τη μετατροπή τους σε μονάδες αποκατάστασης.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μανιός ανέφερε ως κύριες αιτίες της κατάστασης που επικρατεί σήμερα την εξάπλωση της διαφθοράς και τις μνημονιακές πολιτικές. Μεταξύ άλλων πρόσθεσε πως: «Οι δομές στο δημόσιο σύστημα Υγείας υπάρχουν και μπορούν να ενισχυθούν με αναδιάταξη προσωπικού και πόρων».

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιώργος Μπουλμπασάκος στοχοποίησε τον ανορθολογισμό του συστήματος. Ορμώμενος απ' τη λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου του ΙΣΑ, πρότεινε τη λειτουργία απογευματινών εθελοντικών ιατρείων χωρίς αμοιβές στα δημόσια νοσοκομεία για άπορους και μετανάστες.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Βασίλης Αρμόνης είπε ότι το κόμμα του θα ζητήσει προσλήψεις απ' τον εθνικό προϋπολογισμό. Τάχτηκε κατά της διαφθοράς και της κατασπατάλησης πόρων, ενώ πρότεινε την παραγωγή φαρμάκων με την εποπτεία - κάτι σαν τη ΜΟΜΑ - από μονάδες του στρατού.

Τέλος ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Ανίκητος Μακρένογλου είπε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού μέσα απ' τα Κέντρα Υγείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η θέση του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο σχετικά με την ΠΦΥ (2014-01-14 00:00:00.0)
Ξεκινούν απεργίες εργαζόμενοι και γιατροί του ΕΟΠΥΥ (2013-11-22 00:00:00.0)
Απεργία ενάντια στη συγχώνευση των νοσοκομείων (2013-02-05 00:00:00.0)
Οδηγούνται στο θάνατο ενώ μπορούν να θεραπευτούν (2012-08-09 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι άμεσες πληρωμές (2012-02-21 00:00:00.0)
Ελάχιστο πακέτο με διαγνωστικά χαράτσια (2011-08-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ