Δευτέρα 18 Ιούνη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
24ωρο
Θάνατος αγωνίστριας

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΟΥ-ΛΙΑΡΟΥΤΣΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΟΥ-ΛΙΑΡΟΥΤΣΟΥ
Στις 16 Ιουνίου έφυγε από τη ζωή η πολυαγαπημένη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΟΥ-ΛΙΑΡΟΥΤΣΟΥ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, κομμουνίστρια μέχρι το τέλος της ζωής της, σύζυγος του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και κομμουνιστή Μιχάλη Λιαρούτσου.

Η Ελευθερία Παρασκευαΐδου-Λιαρούτσου γεννήθηκε το 1924 στα Μήθυμνα της Μυτιλήνης. Οι γονείς της ήταν πρόσφυγες Μικρασιάτες. Από νεαρή ηλικία, εργαζόμενη στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, εντάχθηκε στην Αντιστασιακή Οργάνωση Λέσβου, ενώ με τη σύσταση της ΕΠΟΝ Λέσβου έγινε μέλος της στα Χάλικα της Μυτιλήνης. Το 1948-1950 στο σπίτι της έκρυψε και περιέθαλψε τρεις αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού της Λέσβου. Οι αγωνιστές χρησιμοποίησαν το σπίτι της για ορμητήριο για την οργάνωση του αγώνα του ΔΣΕ.

Το 1950 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Εργάστηκε στην ΚΟΒ Παγκρατίου. Υπήρξε οργανώτρια του γυναικείου κινήματος και για αρκετά χρόνια αναδείχθηκε πρόεδρος του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών στο Παγκράτι. Τα τελευταία 20 χρόνια μαζί με κάθε αγωνιστική δραστηριότητα επιδόθηκε με επιτυχία στη συγγραφική λογοτεχνική δημιουργία. Αναδείχθηκε σε ικανή συγγραφέα-λογοτέχνη με τρία πολύτομα βιβλία που εκδόθηκαν και συνάντησαν ευρεία κυκλοφορία και θετικότατες κριτικές. Το έργο της: «Με τα φτερά της αθωότητας» 1999, «η Μαντώ» 2001 και «ΕΡΜΙΝΑ, ένα χαμόγελο στο αύριο» 2003.

Σταθερή μέχρι το τέλος της ζωής της στα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, συμμετείχε δραστήρια σε όλους τους κοινωνικοταξικούς αγώνες του λαού μας. Ο σύντροφός της στη ζωή και στον αγώνα Μιχάλης Λιαρούτσος προσφέρει στο ΚΚΕ 5.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.000 στη Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου.

Η κηδεία της θα γίνει αύριο Τρίτη 19 Ιουνίου στις 5.30 μ.μ. στο Κοιμητήριο του Δήμου Καισαριανής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ