Δευτέρα 18 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Θάλασσα... ταλαιπωρίας για 2.000 επιβάτες

Απίστευτη ταλαιπωρία «τράβηξαν» πάνω από 2.000 επιβάτες της γραμμής Πειραιά, Χίου, Μυτιλήνης, από προχτές Σάββατο μέχρι και χτες τα ξημερώματα, λόγω της συνεχούς υποβάθμισης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στο όνομα του κέρδους των εφοπλιστών, ενώ 473 επιβάτες που είχαν προορισμό τα νησιά αυτά δεν κατόρθωσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από το Σάββατο το μεσημέρι όταν το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ», προερχόμενο από Χίο - Μυτιλήνη με προορισμό τον Πειραιά, κατά τον κατάπλου του στο ενδιάμεσο λιμάνι της Τήνου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες λόγω καιρού, έπεσε πάνω στον προβλήτα με αποτέλεσμα να προκληθεί ρήγμα και εισροή υδάτων στο πλοίο και να λαχταρίσουν οι 1.183 επιβάτες του.

Το πλοίο αμέσως μετά την πρόσκρουση και χωρίς να γίνει αποβίβαση επιβατών, για ασφάλεια κατέπλευσε στο λιμάνι της Σύρου. Από εκεί και πέρα επικράτησε ένα αλαλούμ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας κατέπλευσε στο λιμάνι της Σύρου το πλοίο «ΧΑΪ ΣΠΙΝΤ 5» προκειμένου να παραλάβει τους 475 επιβάτες του «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» που είχαν προορισμό την Τήνο. Κατά τη διάρκεια χειρισμών, το «ΧΑΪ ΣΠΙΝΤ 5» έπεσε πάνω στο «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές, να του απαγορευτεί ο απόπλους και οι επιβάτες να μείνουν αμανάτι στη Σύρο. Οι υπόλοιποι επιβάτες με προορισμό τον Πειραιά μεταφέρθηκαν με το «ΧΑΪ ΣΠΙΝΤ 4».

Παρέμβαση από το ΚΚΕ

Στο μεταξύ το Σάββατο δρομολογήθηκε εκτάκτως το πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» από Πειραιά για Χίο - Μυτιλήνη για να εξυπηρετήσει τη μεταφορά και εκλογέων. Το πλοίο θα έπρεπε να αποπλεύσει προχτές στις 10 το βράδυ. Ομως απέπλευσε τελικά χτες λίγο μετά τις 8 το πρωί, δηλαδή με καθυστέρηση 10 ωρών, και από πάνω, με δεδομένο ότι ο ακτοπλοϊκός στόλος δεν επαρκεί για να καλύψει πλήρως τις ακτοπλοϊκές ανάγκες αφού οι εφοπλιστές δένουν όποτε θέλουν τα πλοία, του «φόρτωσαν» και τα λιμάνια της Σύρου, για να παραλάβει τους επιβάτες του «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ», και της Μυκόνου. Από το ΚΚΕ έγινε παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτές οι κάλπες σε Χίο, Μυτιλήνη για να να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι επιβάτες. Οταν όμως το πλοίο έφτασε στη Σύρο του απαγορεύτηκε ο απόπλους λόγω κακοκαιρίας και απέπλευσε για Χίο - Μυτιλήνη χτες στις 5 το απόγευμα.

Να σημειωθεί ακόμα ότι το Σάββατο, στη διάρκεια της επιχείρησης απάντλησης των υδάτων στο «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» ένα στέλεχος της Πυροσβεστικής έπεσε στο χώρο του μηχανοστασίου του πλοίου, από ύψος 2,5 μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ