Τετάρτη 20 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκθεση της Οπυς Ζούνη στους Δελφούς

Εκθεση της Οπυς Ζούνη, με τίτλο «Η τελευταία πινελιά - Το εργαστήρι της Οπυ Ζούνη»», θα παρουσιαστεί (6-27/7) στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Πρόκειται για 26 έργα της αξέχαστης, διεθνώς γνωστής ζωγράφου Οπυς Ζούνη (1941-2008), 21 από τα οποία εντάσσονται στην τελευταία δουλειά της και δεν έχουν παρουσιαστεί. Την έκθεση επιμελήθηκαν ο σύζυγος και τα παιδιά της ζωγράφου, με συνεργάτρια την ιστορικό τέχνη και μουσειολόγο Κατερίνα Κοσκινά.

«Τα τελευταία χρόνια έχω τολμήσει στην απεικόνιση του χώρου τομές που ούτε εγώ προγενέστερα είχα φανταστεί. Εκεί βρίσκεται και η γοητεία της έρευνας στην τέχνη. Εάν σ' αυτές διακρίνεται η δική σου ταυτότητα, τότε όσο πληθαίνει το λεξιλόγιό σου, είτε αυτό είναι νέα μέσα έκφρασης είτε άλλες τεχνικές, γεννιέται πάντα το έναυσμα για κάτι άλλο. Χρησιμοποιώ την προοπτική ελεύθερα, όπως και τη συμμετρία (...) Οταν ο επισκέπτης σου λέει "η τέχνη με βοηθά να ζήσω", είτε είναι νέος είτε τρίτης ηλικίας, σου δίνει την κινητήρια δύναμη για να δουλεύεις, να προχωρήσεις τον εαυτό σου... Απώτερος σκοπός κάθε καλλιτέχνη είναι η επικοινωνία με το κοινό (...)», έλεγε η Οπυ Ζούνη για την τελευταία σειρά έργων της.

Ο φημισμένος θεωρητικός της Τέχνης, Πιερ Ρεστανί, διέκρινε στα έργα της Οπυς Ζούνη «το αίσθημα της άνετης επικοινωνίας, της διαισθητικής όσμωσης ανάμεσα σε ένα εξαιρετικά αυστηρό δομικό δεδομένο και ένα κλίμα καθολικής ευαισθησίας, ελεύθερο και σε πλήρη άνθηση, που καθιστά το έργο της πολύ οικείο για το κοινό. (...) Ο πλούτος των συγκινήσεων που υποδηλώνεται ή μεταδίδεται μέσα από το κενό των δομών μου φαίνεται η πιο συγκινητική, η πιο σαγηνευτική υπαρξιακή διάσταση, η πιο αληθινή της καλλιτέχνιδας (...)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ