Τετάρτη 20 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΟΠΥΥ
Πετσοκόβει τις λουτροθεραπείες

Μειώνει τους δικαιούχους και την κάλυψη των δαπανών

Τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών (ΕΟΠΥΥ) ως εργαλείου συνεχών περικοπών επιβεβαιώνουν οι νέοι περιορισμοί που μπαίνουν στις λουτροθεραπείες, μια παροχή κυρίως για την Τρίτη Ηλικία.

Οι λουτροθεραπείες διαρκούν 15 μέρες. Προγραμματίζονταν κατά βάση στις αρχές του χρόνου, άρχιζαν από 1 Ιούνη και τελείωναν στις 30 Οκτώβρη κάθε χρόνου. Φέτος όμως λόγω της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και της προεκλογικής περιόδου, η έγκριση άργησε, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των συνταξιούχων. Δικαιούχοι λουτροθεραπείας είναι άμεσα ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι. Μέχρι πρότινος, π.χ. για το ΙΚΑ, παραπέμπονταν στην Α/βάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΑΥΕ) προκειμένου να γνωματεύσει για την ανάγκη λουτροθεραπείας και να καθορίσει με κάθε λεπτομέρεια την πάθηση, το είδος, τον αριθμό των λούσεων. Μ' άλλα λόγια δεν έμπαιναν εμπόδια στους γιατρούς για τη χορήγηση των λουτροθεραπειών.

Με την απόφαση του ΕΟΠΥΥ -που στηρίζεται στο άρθρο 16 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΚΠΥ)- μπαίνουν σοβαροί περιορισμοί στις παθήσεις για τη χορήγησή τους. Με τη νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ οι λουτροθεραπείες επιτρέπονται μόνο για τις παρακάτω παθήσεις:

  • Αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις με προσβολή του μυοσκελετικού συστήματος, που δε βρίσκονται σε οξύ στάδιο. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται παθήσεις όπως: Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, Συστηματική σκλήρυνση, Πολυμυοσίτιδα - Δερματίτιδα, Ρευματική πολυμυαλγία και Μεικτή νόσος του συνδετικού ιστού.
  • Μετατραυματικές δυσκαμψίες και Μετατραυματική αρθρίτιδα.
  • Δερματοπάθειες. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται η ψωρίαση, το χρόνιο έκζεμα και η χρόνια διάχυτη νευροδερματίτιδα.

Με τη ρητή αναφορά μόνο στις παραπάνω παθήσεις μένουν χωρίς λουτροθεραπείες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι με παθήσεις όπως: Φλεγμονώδη αρθρίτιδα, παθήσεις αγγείων, αρθροπάθειες εκφυλιστικής φύσεως οποιασδήποτε μορφής, επίμονη υποτροπιάζουσα οσφυαλγία συνεπεία κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου και παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος...

Τα έξοδα για τις λουτροθεραπείες καλύπτονταν -με διαφοροποιήσεις από ταμείο σε ταμείο - στο μεγαλύτερο μέρος τους. Το ΙΚΑ, για παράδειγμα, είχε τις παρακάτω καλύψεις:

-- Οταν η λουτροθεραπεία γινόταν σε πηγές, που βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας του δικαιούχου και ήταν δυνατή η αυθημερόν μετάβαση και επιστροφή του, καταβάλλονταν στο ακέραιο οι δαπάνες της καθημερινής μετάβασης και επιστροφής και το 75% της αξίας των λούσεων.

-- Οταν η λουτροθεραπεία γινόταν σε ιαματικές πηγές,που βρίσκονταν μακριά από τον τόπο κατοικίας του δικαιούχου, καταβάλλονταν τα έξοδα της αξίας των λούσεων και το 80% των εξόδων μετάβασης και επιστροφής.

Τώρα με βάση το άρθρο 16 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ για 15 λούσεις καλύπτονται έξοδα μόλις 250 ευρώ. Μάλιστα ο ΕΟΠΥΥ προσθέτει ότι σε περίπτωση που οι λούσεις είναι λιγότερες από 15, τότε αποδίδεται το αντίστοιχο κατ' αναλογία προς τις λούσεις μέρος των εξόδων.

Οι περιορισμοί στις λουτροθεραπείες έρχονται να προστεθούν στην κατάργηση των δελτίων του θεραπευτικού τουρισμού, που αντιστοιχούσαν σε 12 μέρες διαμονής σε ξενοδοχεία κοντά σε λουτροπόλεις.

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ καταγγέλλει τις περικοπές και ζητά να μην μπαίνουν εμπόδια στους γιατρούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ