Πέμπτη 21 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Η «Παγίδα» έχει στηθεί!

Σκηνή από την ταινία «Η παγίδα»
Σκηνή από την ταινία «Η παγίδα»
Την πολύ ενδιαφέρουσα σέρβικη ταινία με τίτλο «Η παγίδα», σε σκηνοθεσία Σέρνταν Γκολούμποβιτς, θα προβάλει απόψε στις 01.15 η ΕΤ-1.

Ο αρχιτέκτονας Μλάντεν ζει με τη γυναίκα του Mαρία και το γιο του Nεμάνια, στο Βελιγράδι. Ξαφνικά, ο μικρός προσβάλλεται από μία σοβαρή καρδιακή ασθένεια. Οι γιατροί του δίνουν ελπίδες μόνο εάν υποβληθεί σε μία εγχείρηση που γίνεται στη Γερμανία. Απελπισμένος ο Μλάντεν βάζει αγγελία στην εφημερίδα ζητώντας τα 26.000 ευρώ που απαιτούνται για την επέμβαση. Εκεί που οι γονείς του παιδιού χάνουν τις ελπίδες τους, εμφανίζεται ένας άνδρας ο οποίος προσφέρει όλο το ποσό, με ένα όμως αντάλλαγμα: ο Μλάντεν να σκοτώσει έναν ανταγωνιστή του. Αρχικά ο Μλάντεν απορρίπτει την πρόταση. Βλέποντας όμως το γιο του να χειροτερεύει, αρχίζει να παλεύει με τη συνείδησή του: εάν δεχθεί, θα σώσει τη ζωή του γιου του αλλά θα χάσει την ψυχή του. Εάν αρνηθεί, θα διατηρήσει την τιμιότητά του αλλά θα θρηνεί έως το τέλος της ζωής του. Το δίλημμα έχει μπει. Και η παγίδα έχει στηθεί...

Ο χώρος, ο χρόνος, τα πρόσωπα, οι συμπεριφορές, που περιγράφονται στην ταινία, είναι τόσο οικεία. Η ταινία μάς αποκαλύπτει τη μεγάλη καταστροφή που γνώρισε η γειτονική μας χώρα. Πράγματι, το «ντεκόρ» της ταινίας - η σημερινή Σερβία - είναι πολύ αποκαλυπτικό. Τόσο που να μην προκαλεί έκπληξη το ακραίο θέμα της «Παγίδας»! Η ταινία κεντράρει το ενδιαφέρον της πάνω στο ηθικό δίλημμα που αντιμετωπίζει ο πατέρας. Για να σώσει το παιδί του, πρέπει να χαθεί μια άλλη ζωή και πρέπει να είναι αυτός εκείνος που θα την τελειώσει. Ενδιαφέρουσα, λοιπόν, η «Παγίδα» κυρίως για τα «φόντα» της, για το βάθος πεδίου, για τις εικόνες της σημερινής Σερβίας, για το χώρο και το χρόνο που διαδραματίζεται η υπόθεση!

Παίζουν: Νέμποϊσα Γκλόγοβατς, Νατάσα Νίκοβιτς, Μίκι Μανόβιτς, Ανίκα Ντόμπρα.

Στη 01.00 από τη ΝΕΤ θα προβληθεί η καναδική ταινία, σε πρώτη τηλεοπτική προβολή, «Εμπορος ανθρωπίνων οργάνων», σε σκηνοθεσία Αναΐς Γκρανόφσκι.

Ο Γκάμπριελ Γκουντ είναι ένας αποτυχημένος γιατρός που αναλαμβάνει τη μεταμόσχευση οργάνων σε ασθενείς με αναπηρία. Οταν ο Αμπ Φίλντερ του αναθέτει να βρει συμβατά ανθρώπινα άκρα για την ανάπηρη κόρη του, ο Γκάμπριελ επισκέπτεται τις διασυνδέσεις του στο Τζάκσον κι εκεί βρίσκει ακριβώς αυτό που ταιριάζει στην ανάπηρη Κλάρα. Η θεραπεία της ξεκινά κι οι δυο τους δημιουργούν μια πιο οικεία σχέση μεταξύ τους από αυτήν του γιατρού προς την ασθενή. Κι ενώ η Κλάρα αρχίζει να επανακτά αργά τις δυνάμεις της και σχεδιάζει να φύγει μαζί με το γιατρό, ο Γκάμπριελ αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σκοτεινά μυστικά σε αυτή την οικογένεια...

Παίζουν: Πίτερ Στέμπινγκς, Κλαρκ Τζόνσον, Ινγκριντ Βένινγκερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ