Πέμπτη 28 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΥΓΕΙΑ
Επικίνδυνη κατάσταση στο «Ασκληπιείο»

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος, Χρ. Κατσώτη, περιόδευσε στο νοσοκομείο

Από παλιότερη κινητοποίηση στο «Ασκληπιείο» Βούλας
Από παλιότερη κινητοποίηση στο «Ασκληπιείο» Βούλας
Μπροστά στη διαλυτική, εξαντλητική και επικίνδυνη για εργαζόμενους και ασθενείς κατάσταση του νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας» βρέθηκε προχτές το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, βουλευτή του Κόμματος. Τα προβλήματα και οι ελλείψεις και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι εκρηκτικά, με αιχμή το κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής, αφού ο νέος Οργανισμός του νοσοκομείου καταργεί τις 4 από τις 6 θέσεις μόνιμων παιδιάτρων. Κι αυτό, όταν χρειάζονται τουλάχιστον 6 μόνιμοι παιδίατροι για να καλυφθούν οι ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών της νοτιοανατολικής Αττικής.

Γι' αυτό το φλέγον ζήτημα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με το διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος ενέκρινε τον Οργανισμό - σφαγείο, αλλά δεσμεύτηκε να βρει κάποια λύση για το Παιδιατρικό Τμήμα. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε, μόνο προσωρινή και πρόχειρη θα είναι. Οπως είπε, θα γίνουν προσπάθειες να προσληφθεί ένας ακόμη επικουρικός παιδίατρος (σ.σ. άλλη μια πήγε πριν από περίπου ένα μήνα), όμως οι επικουρικοί δεν μπορούν να μείνουν πάνω από ένα χρόνο. Και οι ανάγκες είναι πολλές, αφού είναι το μόνο δημόσιο νοσοκομειακό Παιδιατρικό Τμήμα που εξυπηρετεί τους κατοίκους από τον Πειραιά μέχρι και το Λαύριο! Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για απόπειρα διόρθωσης του Οργανισμού, ώστε να προσλάβει παιδίατρο κόβοντας από άλλες ειδικότητες του νοσοκομείου -εξίσου σημαντικές- όπως π.χ. από παιδοχειρουργούς, ή από τους παιδοψυχιάτρους, ή από ορθοπεδικούς. Ομως, ο αριθμός γιατρών είναι έτσι κι αλλιώς πολύ κάτω από τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής, ο οποίος έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και το προσωπικό του νοσοκομείου έχει συρρικνωθεί. Οπως λένε εργαζόμενοι του νοσοκομείου, το προσωπικό σήμερα είναι πολύ λιγότερο και για τις ανάγκες που είχε η περιοχή πριν από 30 χρόνια, με λιγότερο πληθυσμό.

Κινδυνεύουν ασθενείς και εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι, στα όρια της εξάντλησης, εξέθεσαν τα δραματικά προβλήματα. Συμπτύσσονται τμήματα επειδή δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό πως σε Νευροχειρουργικό Τμήμα (σ.σ. ασθενείς κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, χειρουργημένους όγκους, με τραχειοτομές και αναπνευστικές συσκευές) νοσηλεύονται και ασθενείς υψηλού μολυσματικού κινδύνου (σ.σ. χειρουργεία ουρολογικά και γενικής χειρουργικής), πράγμα ευθέως απαγορευμένο για την ασφάλεια των ασθενών!

Το προσωπικό υπερβαίνει τις ανθρώπινες δυνάμεις για να ανταποκριθεί σε ένα τμήμα που είναι Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και αυτό έχει αντίκτυπο στην ποιότητα των υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Δίνουν καθημερινή μάχη ακόμη και για να βγουν οι βάρδιες. Ενδεικτικά, οι υπεύθυνες νοσηλεύτριες των τμημάτων -αντί να διευθύνουν το τμήμα τους- κάνουν χρέη νοσηλεύτριας τμήματος, γιατί δε γίνεται διαφορετικά.

Αλλη πτυχή: Οι τραυματιοφορείς είναι απειροελάχιστοι. Οι ασθενείς «λιμνάζουν» ακόμη και για ένα ολόκληρο 24ωρο μέχρι να βρεθεί τραυματιοφορέας για να μεταφερθούν για μια απλή εξέταση ή για να κάνουν φυσιοθεραπεία. Η υποβάθμιση είναι τεράστια, αν σκεφτεί κανείς πως μόνο στο φυσιοθεραπευτήριο πριν από κάποια χρόνια υπήρχαν 7 τραυματιοφορείς.

Αλλο παράδειγμα: Προτού συνταγογραφήσει ο γιατρός ρωτάει πρώτα αν υπάρχει το συγκεκριμένο φάρμακο και αν δεν υπάρχει, δίνουν -ακόμη και σε χειρουργημένους ή σοβαρά ασθενείς- ό,τι υπάρχει!

Το έδαφος προετοιμάζεται εδώ και χρόνια με την συνειδητή υποβάθμιση του νοσοκομείου: Από τα 750 κρεβάτια που λειτουργούσαν παλιότερα, σήμερα ο οργανισμός προβλέπει 403 κρεβάτια, από τα οποία ουσιαστικά λειτουργούν περίπου τα 250, αφού λείπει προσωπικό και κόπηκαν θέσεις γιατρών. Σταδιακά 2 κτίρια γκρεμίστηκαν και έγιναν χώροι στάθμευσης, 3 έγιναν αποθήκες και 1 κτίριο στεγάζει πλέον γραφεία.

Ο Χρ. Κατσώτης κάλεσε τους εργαζόμενους να ετοιμάζονται για μεγάλους αγώνες, αντίστοιχους με την επίθεση που δέχονται και να μην ελπίζουν μάταια πως η ΕΕ μπορεί να δώσει λύση στα λαϊκά προβλήματα. Για το Παιδιατρικό Τμήμα δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ να φέρει στη νέα Βουλή Επερώτηση και θα στηρίξει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατοίκων και εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ