Πέμπτη 28 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Προωθείται δημιουργία ραδιοσταθμών εθνικής εμβέλειας

Αλλαγές στη διαδικασία εκχώρησης συχνοτήτων στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και τη δημιουργία ραδιοσταθμών εθνικής εμβέλειας προβλέπει τεχνική έκθεση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η οποία δόθηκε για δημόσια διαβούλευση στις 5 Μάη, δηλαδή μόλις μία μέρα πριν τις εκλογές της 6ης Μάη. Αλλαγές που θα σημάνουν την ανατροπή του ραδιοφωνικού τοπίου της χώρας με τον επανακαθορισμό του χάρτη συχνοτήτων.

Η τεχνική έκθεση, η οποία είναι πρόταση μελετητή από την εταιρεία συμβούλων AEGIS, προτείνει να υπάρχει δυνατότητα να χορηγηθεί ένας περιορισμένος αριθμός εθνικών αδειών, ζητώντας παράλληλα αλλαγές στον υπάρχοντα Ν. 3592/2007 (νόμος «Ρουσόπουλου»), στον οποίο προβλέπονται μόνο τοπικές άδειες.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σε «έκθεση» ομάδας εργασίας της επί της τεχνικής έκθεσης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, εκφράζει τη συμφωνία του ότι είναι αναγκαία «η απλοποίηση και η αποσαφήνιση του Ν. 3592/2007», ενώ κρίνει ορθή την εκτίμηση της τεχνικής έκθεσης ότι «πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση για να εκτιμηθεί το εύρος του ενδιαφέροντος» για τις εθνικές άδειες ραδιοφώνου. Οι επιλογές για τη μέθοδο εκχώρησης των εθνικών αδειών που προτείνονται στην τεχνική έκθεση του υπουργείου είναι «δομημένες διαπραγματεύσεις» ή «διαγωνισμός καλλιστείων» ή «δημοπρασίες» ή «μείξη δημοπρασίας και συγκριτικής επιλογής». Να σημειωθεί ότι στην υφιστάμενη νομοθεσία η μέθοδος εκχώρησης συχνοτήτων γίνεται με διαγωνιστική διαδικασία με μοριοδότηση.

Επίσης, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση προτείνεται σε ό,τι αφορά στην εκχώρηση τοπικών αδειών να «απαλειφθεί το κριτήριο παλαιότητας», το οποίο, όπως αναφέρεται, «είναι λίαν επισφαλές, για να διασφαλισθεί η ίση δυνατότητα αδειοδότησης σε όλους τους αιτούντες», ενώ αμφισβητεί και τις ελάχιστες υποχρεώσεις όπως για το καταβεβλημένο κεφάλαιο, τις ώρες μετάδοσης, το περιεχόμενο και το προσωπικό. Αναφέρεται χαρακτηριστικά το παράδειγμα των ωρών λειτουργίας των σταθμών, όπου «για τη μείωση των εξόδων, θα μπορούσε να προβλεφθεί διαφορετική ρύθμιση».

Συγχρόνως, στα «χαρτιά» φαίνεται να παραμένει η εκχώρηση ψηφιακών αδειών, όπου εκφράζονται επιφυλάξεις για την «εκκίνηση διαδικασίας αδειοδότησης» αλλά προτιμάται «η οδός των δοκιμαστικών εκπομπών και της διασφάλισης των σχετικών συχνοτήτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ