Παρασκευή 29 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Δείτε απόψε στον «902 TV»

Στους σημερινούς «τεχνίτες» του μπουζουκιού, αυτούς που επιμένουν και διακρίνονται με τη δεξιοτεχνία τους - παρά την πολεμική που υφίσταται στις μέρες μας το μπουζούκι, όπως άλλωστε και το λαϊκό τραγούδι - επικεντρώνεται η νέα σειρά αφιερωμάτων της εκπομπής της τηλεόρασης του «902» «Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα». Η εκπομπή που θα προβληθεί απόψε στις 21.30 φιλοξενεί τον Νίκο Κατσίκη.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Νίκος Κατσίκης παίζει μπουζούκι σε κέντρα και συναυλίες από δεκατεσσάρων ετών. Εχει συνεργαστεί με σπουδαίους σολίστες, συνθέτες και τραγουδιστές. Επίσης, με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα των Χρωμάτων και τη λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Παράλληλα, με τους Γιώργο Αλτή, Θανάση Βασιλά και Παντελή Κωνσταντινίδη έχει ιδρύσει το 1999 το Κουαρτέτο Μπουζουκιών ΡΑΣΤ, με το οποίο εμφανίζεται σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το αφιέρωμα καταγράφει τη ζωντανή εμφάνιση του Νίκου Κατσίκη με τους Los Tres Swing στις 28 Μάη 2012 στη μουσική σκηνή «Χίλιες και Δύο Νύχτες», όπου το μπουζούκι «συνομιλεί» με την κλασική κιθάρα, μπλέκοντας σε ρυθμούς τρελούς τα τραγούδια του Μανώλη Χιώτη με το swing του Django Reinhardt.

Τον Νίκο Κατσίκη συνοδεύουν οι Αριστοτέλης Βρεττάκος (κλασική κιθάρα), Χριστίνα Λαζάρου (τραγούδι) και Κοσμάς Κοκόλης (μπουζούκι, τραγούδι).

Ως συνήθως, το αφιέρωμα ολοκληρώνεται στο στούντιο του «902 TV», όπου ο Νίκος Κατσίκης συζητά με τον Πάρη Μήτσου για την ελληνική μουσική και το λαϊκό τραγούδι.

Στον Αγγελο Σικελιανό είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Δεν άνθισαν ματαίως», που θα προβληθεί από τον «902 TV» στις 20.00.

Για τον μεγάλο διανοούμενο και ποιητή μιλούν η φιλόλογος Βιβέτ Τσαρλαμπά - Κακλαμάνη και ο ποιητής Κώστας Παπαγεωργίου. Ρίζα σικελική ο Σικελιανός, αναθρέφεται μέσα σε ένα πνευματικό οικογενειακό περιβάλλον. Δεκατριάχρονος ακόμα μαθητής γράφει τα πρώτα του ποιήματα. Το 1901 εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ποιητής πλούσια προικισμένος, με εξαιρετική δύναμη, πάνοπλος τεχνίτης, άνοιξε τολμηρά καινούριους δρόμους, με πρωτοφανή αισθησιακή ευφορία, ορμητική, μαζί και εκστατική. Βλέποντας ο Σικελιανός το φασισμό να απλώνεται πάνω από την Ευρώπη, σμίγει την ποίησή του με τον απελευθερωτικό αγώνα και τους σοσιαλιστικούς πόθους του λαού. Το 1941 εντάσσεται στο ΕΑΜ και πρωτοστατεί στην προπαγάνδισή του. Η μεταπολεμική εξουσία δε συγχώρεσε τη δράση του και υπονόμευσε τρεις φορές την υποψηφιότητά του για το Νόμπελ. H έρευνα και παρουσίαση είναι της Σοφίας Αδαμίδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ