Κυριακή 8 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΠΑ: Ενοίκια φωτιά!

Πριν πέντε χρόνια έσκασε η «φούσκα» της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα εκείνης της κρίσης ήταν να χάσουν τα σπίτια τους εκατομμύρια Αμερικανοί που αδυνατούσαν να αποπληρώσουν τα δάνεια από τις τράπεζες. Ηταν τότε που ο αριθμός των αστέγων εκτινάχθηκε στα ύψη. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, το πρόβλημα της στέγης συνεχίζει να απασχολεί εκατομμύρια νοικοκυριά εξαιτίας δύο παραγόντων, της μείωσης των εισοδημάτων και της άρνησης των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια. Οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει κατά ένα τρίτο, αλλά πολλοί Αμερικάνοι δεν μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την πτώση διότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης οι περισσότεροι στρέφονται στην ενοικιαζόμενη κατοικία. Ομως, με την αυξημένη ζήτηση, τα ενοίκια σε μερικές πόλεις έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Σε διάστημα 12 μηνών μέχρι το Μάη, τα ενοίκια ανέβηκαν κατά 14% στο Σαν Φρανσίσκο και 11% στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, σύμφωνα με την εταιρία «Zillow». Στη Μινεάπολη ανέβηκαν κατά 11%, παρόλο που οι τιμές αγοράς έπεσαν κατά 8%.

Ως συνέπεια αυτών των εξελίξεων, το πρόβλημα της στέγης δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά και ένα μέρος των μεσαίων στρωμάτων.

Οι περισσότεροι οικονομικοί σύμβουλοι προτείνουν να μη διατίθεται πάνω από το 30% του οικογενειακού εισοδήματος στην κατοικία, αλλά σύμφωνα με αμερικανικές στατιστικές έρευνες κοντά στο 40% των Αμερικανών πληρώνουν πάνω από το ένα τρίτο του εισοδήματός τους. Μάλιστα, στη Νέα Υόρκη, το ένα τρίτο των νοικοκυριών ξοδεύουν περισσότερο από το μισό μισθό τους στο ενοίκιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ