Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Πώς «οικοδομούνται κράτη» με ... ευρωατλαντικές αρχές

Αποκαλυπτική η διάσκεψη που διοργανώνεται από την κροατική κυβέρνηση

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Η «οικοδόμηση κρατών με βάση την εμπειρία της ΕΕ» και οι δυνατότητες οικοδόμησης μέλλοντος «σταθερότητας και ευημερίας» στη νοτιανατολική Ευρώπη συζητώνται από χτες στην 7η Διάσκεψη Κορυφής στην Κροατία που ολοκληρώνεται σήμερα (Σάββατο) στο Ντουμπρόβνικ με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων από τα Βαλκάνια και τις χώρες της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης»...

Η διάσκεψη διοργανώνεται από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς. Ειδικότερα στις τρεις συνεδρίες της διήμερης συνάντησης εξετάζονται η ευρωπαϊκή προοπτική ως «κινητήριος δύναμη» κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών, η οικοδόμηση μετασυγκρουσιακών κοινωνιών και η συνεργασία στην οικοδόμηση θεσμών στη νότια Μεσόγειο.

Παρών στις εργασίες της Διάσκεψης αναμένεται να δώσουν οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι, της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, της Πολωνίας Ντόναλντ Τασκ, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, του Μαυροβουνίου Ιγκορ Λούκσιτς, της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Γκόρντον. Παρόντες θα είναι ακόμη και εκπρόσωποι της Αιγύπτου, της Λιβύης, του Μαρόκου, της Τυνησίας και της Αλγερίας.Μάλιστα, ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές σχολίασαν πως με την πρόσκληση που απηύθυνε η Κροατία στους εκπροσώπους χωρών της βόρειας Αφρικής επιχειρεί να εδραιώσει τη θέση της Κροατίας στη διεθνή σκηνή, προσδίδοντάς της χαρακτηριστικά ρόλου «σταθεροποιητικού παράγοντα» στη νότια Μεσόγειο.

Η Διεθνής Διάσκεψη «Croatia Summit» πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Ντουμπρόβνικ από το 2006.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πώς «οικοδομούνται κράτη» με ...ευρωατλαντικές αρχές (2012-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ