Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικός περίπατος σε μνημεία του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο του 21ου Αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου, η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ διοργάνωσε, προχτές, «ιστορικό περίπατο» σε μνημεία στελεχών του ΚΚΕ και του Δ.Σ.Ε. της περιόδου 1946-1949 στη Λάρισα.

Το ραντεβού δόθηκε στις 7 μ.μ. στο παράρτημα της ΠΕΑΕΑ απ' όπου και ξεκίνησε αυτός ο ξεχωριστός περίπατος με χαιρετισμό από τον Παναγιώτη Λεμοδέτη, γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου ΑΕΙ-ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ.

Η ξενάγηση έγινε από τον Αχιλλέα Σίμο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο σημερινός περίπατος μας φέρνει πιο κοντά στην υπερενενηντάχρονη ιστορία του ΚΚΕ, βοήθησε να γνωρίσουμε σημαντικές πλευρές της δράσης του κόμματος στη Λάρισα, αλλά και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα σήμερα που ο αντικομουνισμός οξύνεται».

Οι σταθμοί της «ιστορικής» διαδρομής ήταν:

  • Τα γραφεία του Παραρτήματος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Λάρισα.
  • Η περιοχή γύρω από την πλατεία «6 δρόμων», όπου, στις 23-11-1947, δολοφονήθηκε ο Σπύρος Καλοδίκης, γραμματέας της Επιτροπής Πόλης του ΚΚΕ.
  • Το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), που ιδρύθηκε το 1910 και ήταν γέννημα - θρέμμα της τότε μικρής αριθμητικά εργατικής τάξης της πόλης, κάτω από την επίδραση των σοσιαλιστικών ιδεών που απλώνονταν και το μνημείο Τάκη Γαργαλιάνου, στελέχους του ΚΚΕ, που διατέλεσε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας από το 1945 έως το 1946 και εκτελέστηκε το 1949 στο Μεζούρλο.
  • Το μνημείο του κομμουνιστή δημοσιογράφου Κώστα Βιδάλη, που, πριν από 66 χρόνια, βρήκε μαρτυρικό θάνατο στη Μελία της Λάρισας, από τους δολοφόνους της συμμορίας του Σούρλα.
  • Το μνημείο του Λαρισαίου κομμουνιστή δημοσιογράφου Γιάννη Παπαγαρυφάλλου, που δολοφονήθηκε, τα ξημερώματα της 20ής Μάρτη του 1948, από το μεταβαρκιζιανό κράτος και παρακράτος.
  • Το μνημείο του Κώστα Καραγιώργη, του κομμουνιστή, αντιστράτηγου του ΔΣΕ που από έφηβος αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για τα πανανθρώπινα ιδανικά του ΚΚΕ. Από το 1943 ήταν καθοδηγητής του Κόμματος στη Θεσσαλία. Πέθανε το 1954 στο Βουκουρέστι.

Στο τέλος της διαδρομής έγινε συζήτηση με θέμα: «Τα συμπεράσματα από την Ιστορία του ΚΚΕ είναι όπλο για τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ», στο πάρκο Αλκαζάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ