Σάββατο 7 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑ-ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Νέο εργαλείο επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα

Στις υπό εξέλιξη συζητήσεις συμμετέχουν οι ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό, Χιλή, Περού, Αυστραλία και χώρες της Ασίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χωρίς ιδιαίτερη προβολή διεξάγονται στις ΗΠΑ οι συνομιλίες για τη δημιουργία της Δια-Ειρηνικής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου (Trans-Pacific Partnership - TPP), συνομιλίες στις οποίες πήραν μέρος όχι μόνο οι αξιωματούχοι των χωρών που συμμετέχουν αλλά σύμφωνα με τη οργάνωση «Public Citizen» και ανώτατα στελέχη τουλάχιστον 600 επιχειρήσεων και πολυεθνικών. Στόχος της νέας διακρατικής συμφωνίας είναι να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για τους καπιταλιστές με αποψιλωμένα τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και εναρμονισμένες νομοθεσίες για την εκμετάλλευσή τους.

Οι συνομιλίες για τη σύσταση της ΤΡΡ είχαν ανακοινωθεί επί προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους στα τέλη του 2007, αρχικά με μόλις τέσσερις χώρες (Χιλή, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη και Μπρουνέι, τις χώρες που συμμετείχαν στη συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Ρ4). Πολύ γρήγορα (από το 2008) το ενδιαφέρον για την ΤΡΡ επεκτάθηκε. Με τη ανάληψη των καθηκόντων από το πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα διευρύνθηκαν οι συμμετέχοντες και προσήλθαν στις συζητήσεις η Μαλαισία, η Αυστραλία, το Βιετνάμ και το Περού, ενώ τελευταίες εισήλθαν στις διαπραγματεύσεις ο Καναδάς, το Μεξικό και η Ιαπωνία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις από τις αρχές του 2010 είναι συνεχείς και σύμφωνα με το περιοδικό «The Nation» ο τελικός, 13ος γύρος, και μάλλον ο τελικός, διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας (2 έως 10 Ιούλη).

Μόλις δύο από τα 26 κεφάλαια που συνιστούν τη συμφωνία, καλύπτουν παραδοσιακά ζητήματα διεθνούς εμπορίου, σύμφωνα με το «The Nation». Τα υπόλοιπα αφορούν κατά κύριο λόγο την κατοχύρωση των δικαιωμάτων και προνομίων για τις επιχειρήσεις, από τις νομοθεσίες για την κίνηση των κεφαλαίων μέχρι τις διευκολύνσεις για τη μετεγκατάσταση. Επίσης, περιλαμβάνουν όρους για τον έλεγχο των φυσικών πόρων, την ασφάλεια τροφίμων, τη χρήση γης, τα πνευματικά δικαιώματα, την ενέργεια, την υγειονομική περίθαλψη, αυστηρούς περιορισμούς στη δικαιοδοσία των χωρών, διευκόλυνση για την μετακίνηση εργαζομένων (Offshoring) κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ