Κυριακή 15 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Μαθήματα σύνθεσης από τον Νίκο Περγιάλη

Ενα ακόμα μάθημα σύνθεσης από τον έσχατο ρεμπέτη Νίκο Περγιάλη, ο οποίος σε πρόσφατη επιστολή του τονίζει: «Το πρόβλημα είναι ένα έργο τέχνης και δημιουργεί τόσο στο συνθέτη, όσο και στο λύτη απέραντη πνευματική και ψυχική ηδονή.

Εμπρός λοιπόν, βρε παιδιά, μη φοβάστε - είναι μια ενασχόληση ανέξοδη και επιπλέον δε γίνεται εμπόδιο στη δουλειά σας ή στις σπουδές, ούτε στη διασκέδασή σας. Εχετε έμπνευση και κέφι; Αρχίστε σιγά - σιγά να φτιάχνετε ένα πρόβλημα σύμφωνα με όσα έχετε μάθει. Κουραστήκατε; Αφήστε το για άλλη ώρα, για άλλη μέρα. Δεν χρειάζεται βιασύνη. Ολοι σχεδόν οι συνθέτες έτσι κάνουμε, αρχίζουμε, σταματάμε, ξαναρχίζουμε, μέχρι να βγει αυτό που θέλουμε στην καλύτερή του μορφή.

Αλλωστε, πιστεύω ότι ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, πρωτοπόρος στον πολιτισμό μαζί με την υπέροχη σκακιστική σελίδα θα βοηθήσουν και θα δημοσιεύσουν κάθε ωραία προσπάθεια και τότε η χαρά θα είναι διπλή».

Στον «Ρ», 8 Ιούλη, είχαμε παρουσιάσει ένα novotny πρωτεύον που απαιτεί δύο απειλές. Η απάντηση: 1. Πδ5! (απειλεί 2. Ιδζ5Χ) 1... Αδ5 2. Ιδζ5 + ματ! Αν 1... Πδ5 2. Ιζ3 + ματ!

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου, έχουμε ένα υπέροχο πρόβλημα του Περγιάλη από το 1970 (Promotion white), όπου για να είναι σωστό το πρόβλημα πρέπει οι προαγωγές του πιονιού να είναι τουλάχιστον δύο. Εδώ το πιόνι κάνει τρεις προαγωγές. Παίζουν τα λευκά και κάνουν ΜΑΤ σε (2) δύο κινήσεις.

Στο εξής θα παρουσιάζουμε τα θέματα που ήδη σας έχουμε αναφέρει, καθώς και νέα θέματα - συνθέσεις στα πλαίσια των 4 προβλημάτων που παρουσιάζουμε κάθε Κυριακή. Μερικά από αυτά: Μη ολικού αποκλεισμού (incomblete), θέματα Grimshaw (κλειδί και ματ το ίδιο κομμάτι), Λευκή, Μαύρη και δίχρωμη παρέμβαση κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ