Πέμπτη 12 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Απαξιώνεται η όποια φοιτητική μέριμνα έχει απομείνει

Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας για την κατάσταση στις εστίες ΑΣΟΕΕ και Φλώρινας

Τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών και σπουδαστών που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εστίες, τη σοβαρή έλλειψη δωματίων, την κλιμακούμενη έξωση σπουδαστών φέρνουν για συζήτηση στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ με Ερωτήσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

«Σε μια περίοδο που τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας γιγαντώνονται, η νέα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις κλείνουν εστίες και λέσχες, πετούν κυριολεκτικά σπουδαστές στο δρόμο, ως αποτέλεσμα της ιδιαίτερης εφαρμογής του νέου νόμου - πλαίσιο, που ξεπουλά τις υποδομές σε ιδιώτες», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, Γ. Γκιόκας, Λ. Κανέλη, Χρ. Κατσώτης και Σπ. Χαλβατζής σε Ερώτησή τους για τη φοιτητική εστία της ΑΣΟΕΕ. Το πρόβλημα έχει οξυνθεί ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη εστία καθώς 75 σπουδαστές πρέπει να εγκαταλείψουν τα δωμάτιά τους, γιατί, όπως ενημερώθηκαν, στις 23 Αυγούστου λήγει η σύμβαση μίσθωσης της εστίας. «Το πανεπιστημιακό ίδρυμα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές ανάγκες ανανέωσης της σύμβασης, καθώς η χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης έχει περικοπεί τα δύο τελευταία χρόνια μέχρι και 60%, ενώ το «κούρεμα» των αποθεματικών των ιδρυμάτων έχει επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΚΚΕ που επισημαίνουν τη μεθόδευση απαξίωσης της όποιας φοιτητικής μέριμνας έχει απομείνει. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει ώστε να μην πεταχτεί κανένας φοιτητής έξω από την εστία, να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της και να προβλεφθούν οι ανάγκες στέγασης των πρωτοετών φοιτητών που θα έρθουν με το νέο ακαδημαϊκό έτος.

Μέτρα ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των σπουδαστών για δωρεάν στέγαση και να μην πεταχτεί κανένας σπουδαστής έξω από τις εστίες στο ΤΕΙ Φλώρινας ζητούν με άλλη ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές Θ. Κωνσταντινίδης και Ελ. Γερασιμίδου. Η Επιτροπή Αγώνα Εστιών και οι σπουδαστές του παραρτήματος Φλώρινας του ΤΕΙ Μακεδονίας έκαναν την περασμένη εβδομάδα διαμαρτυρία στη διεύθυνση εστιών του ιδρύματος καθώς ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους, επειδή οι οικογένειές τους αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος στέγασης. Μέχρι πέρσι στις Εστίες του ΤΕΙ φιλοξενούνταν 82 σπουδαστές και ικανοποιούνταν σχεδόν όλες οι αιτήσεις που κατατίθονταν. Φέτος, οι αιτήσεις πολλαπλασιάστηκαν και το ΤΕΙ αποφάσισε να πετάξει έξω, - και μάλιστα μεσούσης της εξεταστικής περιόδου - όλους τους σπουδαστές που είναι σε μεγάλα εξάμηνα. «Σήμερα αυτοί οι σπουδαστές, άλλοι σε μικρότερα εξάμηνα και άλλοι στο πτυχίο, οδηγούνται στο να εγκαταλείψουν οριστικά τις σπουδές τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν το κόστος στέγασης», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζοντας ότι με δεδομένη την τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, εξαιτίας της υποχρηματοδότησής τους, το πρόβλημα από το Σεπτέμβρη θα είναι πιο οξύ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ