Κυριακή 15 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η σφαγή των «αμνών»

Ως όρο για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών θέτουν οι Βρυξέλλες την καταστροφή χιλιάδων Ισπανών μικροεπενδυτών που έχουν αγοράσει προνομιούχες μετοχές και ομόλογα από τις προβληματικές τράπεζες της χώρας τους!

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times» σημειώνει ότι στο «μνημόνιο συνεννόησης» μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει όρος που αναγκάζει κάθε ισπανική τράπεζα που θα ζητήσει βοήθεια, να διαγράψει πλήρως τις προνομιούχες μετοχές και τα ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης που έχει εκδώσει.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο οι πελάτες αυτών των τραπεζών, που είχαν αγοράσει μετοχές και ομόλογα, απειλούνται να χάσουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι ισπανικές τράπεζες έχουν ένα ανεξόφλητο ποσό ύψους 67 δισ. ευρώ στις δύο παραπάνω μορφές χρέους, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, ένα μεγάλο μέρος του οποίου έχει πωληθεί σε μικροεπενδυτές ως αποταμιευτικά προϊόντα.

Ομως δεν είναι μόνο το ότι χιλιάδες ανυποψίαστοι άνθρωποι θα δουν τις αποταμιεύσεις τους να «εξαερώνονται» μέσα σε μια στιγμή, είναι και οι ευθύνες των τραπεζών που πούλησαν αυτά τα τραπεζικά προϊόντα στους μικροεπενδυτές χωρίς να τους ενημερώσουν τουλάχιστον για την επισφάλειά τους.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκιντός παραδέχθηκε ότι «ήταν λάθος να πουληθούν οι προνομιούχες μετοχές και πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις».

Μήπως σας θυμίζει κάτι αυτή η ιστορία; Κάτι σχετικά με το PSI στο ελληνικό χρέος και την καταστροφή χιλιάδων Ελλήνων που είχαν μετατρέψει τις καταθέσεις τους σε ομόλογα του ελληνικού κράτους και είδαν τις οικονομίες τους να εξαφανίζονται εν μια νυκτί;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ