Τρίτη 17 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
«Εγκλημα» που πρέπει να αποτραπεί

Τα παράσιτα του τραπεζικού κεφαλαίου ορέγονται τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και του συνόλου του αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου

«Χέρι» στο σύνολο σχεδόν της καλλιεργήσιμης γης στη χώρα μας σκοπεύει να βάλει το ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο καθώς και στις παραγωγικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της ΣΕΚΑΠ και της «ΔΩΔΩΝΗΣ», μέσω του ξεπουλήματος της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας που επιχειρεί η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ καθ' υπόδειξη της τρόικας. Ηδη χτες η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαίωσε επίσημα το ενδιαφέρον της, χωρίς άλλο σχολιασμό, λόγω της δήλωσης εμπιστευτικότητας που έχει υπογράψει, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Στο όνομα της «αναδιάταξης» του τραπεζικού κλάδου, όπου από τις εφτά μεγάλες εμπορικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα στόχος είναι να απομείνουν οι τέσσερις, η συγκυβέρνηση αποποιείται των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και στην ουσία αφήνει στο έλεος του τραπεζικού κεφαλαίου τους εκατοντάδες χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους που έχουν υποθηκευμένα τα περιουσιακά τους στοιχεία στην ΑΤΕ. Ιδιαίτερα αρνητικές αναμένονται και οι εξελίξεις για τους εργαζόμενους της Αγροτικής Τράπεζας οι οποίοι ήδη έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές σε μισθούς και εντατικοποίηση της εργασίας τους.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός του αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου που διαθέτει η ΑΤΕ στο χαρτοφυλάκιό της, είναι ταυτόχρονα και ο διαχειριστής όλων των κοινοτικών επιδοτήσεων που διατίθενται κάθε χρόνο στους παραγωγούς καθώς και των ποσών που καταβάλλει κάθε χρόνο ο ΕΛΓΑ ως ασφαλιστική κάλυψη έναντι φυσικών καταστροφών της παραγωγής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο για την επταετία 2014-2020 οι (κουτσουρεμένες βάσει της νέας ΚΑΠ) κοινοτικές επιδοτήσεις για τη χώρα μας ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ, ποσό διόλου αξιοκαταφρόνητο στους «χαλεπούς» καιρούς που βρίσκονται τα τραπεζικά ιδρύματα...

Το τελευταίο «σενάριο» θέλει το «σπάσιμο» της ΑΤΕ σε μια «καλή» και μια «κακή» τράπεζα». Η πρώτη θα περιλαμβάνει καταθέσεις, υποθήκες αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου, υγιείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις, διαχείριση κονδυλίων για επιδοτήσεις και αποζημιώσεις - και θα εκχωρηθεί στα παράσιτα του τραπεζικού κεφαλαίου. Τη δεύτερη θα τη φορτωθούν οι φορολογούμενοι μαζί με όλα τα αρνητικά στοιχεία του ενεργητικού της.

  • Χτες, η Αγροτική ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκαν 5 προσφορές για τις μετοχές της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ», μεταξύ των οποίων και της κοινοπραξίας των μετόχων μειοψηφίας (ΕΑΣ Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Αρτας - Φιλιππιάδας).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ