Τρίτη 17 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
Ασθενής η ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία

Παραμένει η κρίση στην Ευρωζώνη, αναπροσαρμογή των προβλέψεων για τις «αναδυόμενες» καπιταλιστικές χώρες

Ολοένα και πιο ζόρικη γίνεται για τους αστούς η διαχείριση της βαθιάς και συγχρονισμένης κρίσης

Associated Press

Ολοένα και πιο ζόρικη γίνεται για τους αστούς η διαχείριση της βαθιάς και συγχρονισμένης κρίσης
Βαρέλι δίχως πάτο είναι τα μέτρα που απεργάζονται κυβέρνηση - πλουτοκρατία και τρόικα για τον ελληνικό λαό, ενώ στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης, είτε τους έχουν δέσει με μνημόνια, είτε όχι.

Σύμφωνα με τρεις εκθέσεις που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, στην Ελλάδα προβλέπονται δημοσιονομικές αποκλίσεις ύψους 2 δισ. ευρώ στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, που θα χρησιμοποιηθούν σαν άλλοθι για νέα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού θα φθάσει τα 4 δισ. ευρώ, αντί για 2 δισ. ευρώ που είναι η αρχική πρόβλεψη του μνημονίου.

Με τον όρο «μεταρρυθμιστική κόπωση» που διαπιστώνει για την Ελλάδα, το ΔΝΤ δίνει το σύνθημα για επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων το επόμενο διάστημα. Επίσης, διαπιστώνει ότι στην περιφέρεια της Ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα «η αποστροφή κινδύνου αυξήθηκε απότομα, καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από τη Ζώνη του ευρώ, και αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την υγεία του ισπανικού τραπεζικού συστήματος».

Στο διά ταύτα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα είναι μικρότερη από τις αρχικές προβλέψεις για τη διετία 2012-2013, ενώ εκτιμά ότι η ανάκαμψη παρουσιάζει «νέα σημάδια αδυναμίας», κυρίως στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ, προειδοποιώντας για ακόμα βαθύτερη κρίση. Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,5% το 2012 (αντί για 3,6% τον Απρίλη) και κατά 3,9% (αντί για 4,1%) το 2013.

Το ΔΝΤ προειδοποιεί, επίσης, ότι η παραγωγική ικανότητα ορισμένων αναδυόμενων οικονομιών, όπως της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας, μπορεί τελικά να αποδειχθεί μικρότερη του αναμενόμενου. Στη βάση αυτής της εκτίμησης, η ανάπτυξη στην Κίνα θα κυμανθεί στο 8% φέτος (από 8,2% που ήταν η αρχική πρόβλεψη) και στο 8,5% το 2013 (από 8,8%). Στην Ινδία προβλέπεται αύξηση 6,1% το 2012 και μόνο 6,5% το 2013, από 7,3% που προβλεπόταν αρχικά. Οσον αφορά στις ΗΠΑ, το Ταμείο περιόρισε επίσης τις προσδοκίες τους (2% ανάπτυξη το 2012 και 2,3% το 2013).

Ειδικά για την Ισπανία, το ΔΝΤ προβλέπει κρίση και για το 2013 και αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του, κάνοντας λόγο για μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,6%. Προς τα κάτω αναθεωρεί για το 2012 και το 2013 και την ανάπτυξη στη Γαλλία. Στην έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, τονίζεται πως η ισπανική οικονομία θα υποχωρήσει κατά 1,5% το 2012 (έναντι 1,8% που προέβλεπε τον Απρίλιο).

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η Ιταλία, όπου το δημόσιο έλλειμμα έφθασε σε νέο ιστορικό υψηλό. Οπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα της χώρας, το δημόσιο χρέος έφτασε τα 1,966,303 τρισ. ευρώ, από 1,949,242 τρισ. ευρώ το Μάη. Με δεδομένα τα παραπάνω, η δημόσια τηλεόραση «RAI» μετέδιδε χτες ότι «πηγές της κυβέρνησης Μόντι αφήνουν να διαρρεύσει ότι, προς το παρόν, δεν πρόκειται να αποφασισθεί κανενός είδους προσφυγή στη λεγόμενη ασπίδα κατά του σπρεντ, που υιοθετήθηκε επισήμως στην τελευταία ευρωπαϊκή διάσκεψη, αλλά η χρήση της δεν μπορεί να αποκλεισθεί σε ό,τι αφορά το μέλλον».

Εκβιασμοί για νέες ανατροπές

Στο μεταξύ, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ανακοίνωσε χτες πως θα εκδώσει στις 12 Σεπτέμβρη την απόφασή του για τη νομιμότητα της επικύρωσης του δημοσιονομικού συμφώνου και του Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Αυτή την Πέμπτη, η γερμανική Κάτω Βουλή θα αποφασίσει για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο μηχανισμό στήριξης των ισπανικών τραπεζών, όμως ενδεχόμενη αρνητική απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον ESM θα ακυρώσει τόσο την προσεχή απόφαση της Μπούτεστανγκ (Bundestag), όσο και τις προηγούμενες που αφορούσαν στον ESM και το δημοσιονομικό σύμφωνο και οι οποίες επικυρώθηκαν από το κοινοβουλευτικό σώμα με ισχυρή πλειοψηφία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ZDF την Κυριακή, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι είναι εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα πριν πάρει θέση για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος. Σημείωσε ακόμα με νόημα ότι τα προγράμματα λιτότητας πρέπει να τηρούνται.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», διαπιστώνει εκβιαστικά ότι «η Ελλάδα δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα όπως είχε συμφωνηθεί» και διαπιστώνει κυνικά ότι «είναι ξεκάθαρο πως θα κοστίσει περισσότερα χρήματα, εάν δώσουμε στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο προκειμένου να υλοποιήσει τους συμπεφωνημένους στόχους».

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η αμερικάνικη «επενδυτική» τράπεζα Goldman Sachs, που έχει κεντρικό ρόλο στην οικονομία των ΗΠΑ, σε έκθεση που δημοσιοποίησε για τις προοπτικές του ευρώ σε σύνδεση με τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ιταλία, διαπιστώνει ότι η κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι αναλυτές της Goldman Sachs καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι στο άμεσο μέλλον παραμένουν σημαντικοί και για το λόγο αυτό εκτιμούν πως στο επόμενο τρίμηνο το ευρώ θα κινηθεί κάτω από τα 1,25 δολάρια, αλλά θεωρούν πως σήμερα το ευρώ είναι ελαφρά υποτιμημένο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμπληρώνουν το μνημόνιο με νέα αντιλαϊκά πακέτα (2015-10-08 00:00:00.0)
Η κρίση βαθαίνει και μαζί τα ζόρια στη διαχείριση (2012-10-10 00:00:00.0)
Συντονισμένα πυρά για να γονατίσει ο λαός (2012-07-19 00:00:00.0)
Στο -5,3% η υποχώρηση του ΑΕΠ το 2012 (2012-05-23 00:00:00.0)
Δυναμώνουν οι κραδασμοί σε Ισπανία και Ιταλία (2012-04-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ