Σάββατο 21 Ιούλη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Αντίδραση για πυροβολισμούς κατά κινεζικού αλιευτικού

Οι κινεζικές αρχές εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους στη Ρωσία σχετικά με τα πυρά που εξαπέλυσε ρωσικό πλοίο της ακτοφυλακής κατά κινεζικού αλιευτικού σκάφους και ζήτησαν την ταχεία διερεύνηση του περιστατικού και την ανθρώπινη μεταχείριση των Κινέζων πολιτών.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Πέμπτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσεν Γκουοπίνγκ, συναντήθηκε με εκπροσώπους της ρωσικής πρεσβείας στο Πεκίνο και διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός των βολών κατά του κινεζικού αλιευτικού, όσο και για την «ένοπλη κατάληψη ενός κινεζικού αλιευτικού σκάφους, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ενός μέλους του πληρώματος».

Ζήτησε, επίσης, την άμεση απελευθέρωση των Κινέζων ψαράδων, που έχουν συλλάβει οι δυνάμεις της ρωσικής ακτοφυλακής και τη συνέχιση των ερευνών για τον αγνοούμενο. Το συγκεκριμένο επεισόδιο έγινε στις 16 Ιουλίου, όταν το ρωσικό περιπολικό σκάφος «Ντζερζίνσκι», που βρισκόταν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ρωσίας στην «Ιαπωνική θάλασσα», αντιλήφθηκε το κινεζικό αλιευτικό σκάφος, που όχι μόνον δεν σταμάτησε, όπως του ζητήθηκε, αλλά επεδίωξε να διαφύγει. Ακολούθησε 3ωρη καταδίωξη, κατά την οποία έγιναν οι προειδοποιητικές βολές, ενώ υπήρξε και σύγκρουση των δύο σκαφών, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να πέσει στη θάλασσα και μέχρι στιγμής να αγνοείται. Οι ρωσικές αρχές θεωρούν υπεύθυνο για την απώλεια τον καπετάνιο του αλιευτικού και τους ελιγμούς που έκανε για να αποφύγει την έρευνα. Κατά τη διάρκεια της έρευνας αποδείχτηκε πως στο σκάφος βρίσκονταν 22,5 τόνοι καλαμάρια, χωρίς άδεια αλιείας και σε βάρος του πληρώματος, που κρατείται, κινήθηκε ποινική δίωξη.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ