Σάββατο 21 Ιούλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στη Μήλο θα ταλαιπωρούνται για πολύ ακόμη από τον περλίτη

Συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι της Μήλου από την εισπνοή και έκθεση στον περλίτη και να αντιμετωπίζουν οφθαλμολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα, λόγω των εξορυκτικών δραστηριοτήτων μεταλλευτικής εταιρείας S & B του Οδ. Κυριακόπουλου στις θέσεις Βούδια και Τσιγκράδο της νήσου Μήλου.

Το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), έκανε δεκτή προσφυγή της εξορυκτικής εταιρείας και ακύρωσε ως παράνομη την από 1/9/2011 απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου για τυπικούς λόγους. Στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης αναφέρεται ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση έχει εκδοθεί «υπό τον τύπο υγειονομικής διάταξης», ενώ θα έπρεπε να εκδοθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία που αφορά τη διάθεση αποβλήτων βιομηχανικών μονάδων, καθώς είχε προηγηθεί περιβαλλοντική αδειοδότηση της μονάδας.

Η ουσία, όμως, είναι ότι και με την απόφαση του ΣτΕ διαιωνίζεται και δε δίνεται λύση στο πρόβλημα των κατοίκων της Μήλου. Να σημειωθεί ότι από τη εξόρυξη παράγεται σκόνη που μετά από επεξεργασία ρίπτεται στη θάλασσα, στο ακρωτήρι «Μούρη». Το 2007 ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Υγείας από έλεγχο που διενήργησαν, διαπίστωσαν αυξημένο αριθμό οφθαλμολογικών περιστατικών, τα οποία αποδίδονται στον περλίτη. Τέσσερα χρόνια αργότερα. το 2011, και νέα μελέτη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αποφάνθηκε ότι στη Μήλο «υπάρχει με βεβαιότητα οφθαλμολογικό πρόβλημα κυρίως εξ ερεθισμού, καθώς και ισχυρά στοιχεία περί συνδρομής σοβαρού προβλήματος χρονίων πνευμονοπαθειών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ