Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Αντιδράσεις για τη μεταφορά των κεραιών

Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την απόφαση της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων, λόγω της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, να μεταφερθούν σε «μεταβατικό» στάδιο οι κεραίες από τον Υμηττό στο Ορος Αιγάλεω, αντί της θέσης Αέρας στην Πάρνηθα, όπως είχε προγραμματιστεί. Αντιδράσεις για τη μεταφορά του πάρκου κεραιών στο Ορος Αιγάλεω ήδη υπάρχουν από τους κατοίκους της περιοχής, τους δήμους, αλλά και από τους ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών.

Οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και οι δήμοι, είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση των κεραιών στο όρος Αιγάλεω και σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στην απόφασή της, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Ηδη, για παράδειγμα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Κορυδαλλού έχει πάρει απόφαση να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, για να μη «μεταμορφωθεί» το Ορος Αιγάλεω, σε πάρκο κεραιών γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων.

Αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι ενώ έχει αποφασιστεί η μεταβατική «λύση», εντούτοις ουδείς από τους αρμόδιους έχει ενημερώσει τους δήμους της περιοχής, αλλά και τους Ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Στη μεταφορά του πάρκου κεραιών αντιδρά και η Ενωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών (ΕΙΙΡΑ). Σε επιστολή της Ενωσης που απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρχηγούς των κομμάτων και προς τα αρμόδια υπουργεία, γίνεται φανερό πως η Ενωση ουσιαστικά επιθυμεί να παραμείνουν οι κεραίες στον Υμηττό. Από την άλλη πλευρά όμως τονίζεται ότι «ουδείς κατέβαλε τον κόπο να μας ενημερώσει για τις εξελίξεις αυτές», αν και οι ιδιοκτήτες είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη ν' απομακρύνει το άναρχο «δάσος» των κεραιών από τον Υμηττό, λόγω της έναρξης λειτουργίας του Αεροδρομίου των Σπάτων. Η απομάκρυνση των κεραιών εξ αρχής ήταν φανερό ότι δεν ήταν επιθυμητή από τους ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Αλλωστε, όπως αναφέρεται και στην επιστολή της ΕΙΙΡΑ η Ενωση Ιδιοκτητών τον Ιούλη του 2000 είχε ενημερώσει τους αρμόδιους ότι «αποδέχεται» να παραμείνουν στον Υμηττό οι κεραίες και να περιοριστεί η ισχύς εκπομπής των ραδιοφωνικών σταθμών, για τη διασφάλιση της λειτουργίας του αεροδρομίου. Η ΕΙΙΡΑ μιλάει για «αχαρακτήριστη προχειρότητα» και «μυστικότητα», αφού βρίσκεται προ τετελεσμένων γεγονότων. Για τους ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών, παράγοντας για τις αντιδράσεις τους είναι και το μεγάλο κόστος μεταφοράς στο όρος Αιγάλεω και κατόπιν στην Πάρνηθα, κόστος που το υπολογίζουν ότι θα ανέλθει στα 8,5 δισ. Η ΕΙΙΡΑ, επισημαίνει ακόμη ότι το Ορος Αιγάλεω βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές και η μεταφορά των κεραιών θα έχει επιβλαβείς συνέπειες στην «ανθρώπινη υγεία». Καλεί τους αρμόδιους να επανεξετάσουν την απόφασή τους και να συνεργαστούν με τους άμεσα ενδιαφερομένους, προκειμένου να δοθεί μια «βιώσιμη λύση στο θέμα της ισότιμης λειτουργίας των πομπών εκπομπής των ραδιοφωνικών σταθμών στην προσφορότερη θέση», που για τους ιδιοκτήτες είναι ο Υμηττός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ