Κυριακή 29 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΟΡΜΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΣ ΘΑΣΟΥ
Προστατεύεται μόνο στα «χαρτιά»

Μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου της περιοχής ζητά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Μέτρα προστασίας για τον Ορμο Ποταμιάς της Θάσου ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου και απευθύνουν στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αναλυτικότερα, οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν:

«Εδώ και πάνω από 10 χρόνια ο όρμος Ποταμιάς στη Θάσο, από το νησάκι Γραμβούσα ως το ακρωτήριο Πύργος, είναι ενταγμένος στο δίκτυο ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 ως οικότοπος Α΄ προτεραιότητας, διότι φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα λιβάδια ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ που έχουν απομείνει στη Μεσόγειο.

Ακόμη όμως δεν έχει συνταχθεί για την περιοχή ειδική διαχειριστική μελέτη και το χειρότερα είναι ότι δεν υπάρχει μέριμνα για στοιχειώδη έλεγχο και περιφρούρηση της περιοχής. Αποτέλεσμα είναι να γίνεται μέσα στον οικότοπο ανεξέλεγκτη χρήση συρόμενων αλιευτικών εργαλείων όλα αυτά τα χρόνια.

Τα λιβάδια ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ αποτελούν σημαντικότατους τόπους αναπαραγωγής δεκάδων θαλάσσιων ειδών, ενώ η αποκατάστασή τους όταν αποψιλώνονται απαιτεί το πέρασμα πολλών δεκάδων χρόνων. Η μη σωστή διαχείριση της περιοχής έχει ήδη φέρει σε οικονομική δυσχερή θέση τους παράκτιους αλιείς, οι οποίοι δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και τα λειτουργικά τους κόστη εξαιτίας της μείωσης των αποθεμάτων στον κόλπο της Ποταμιάς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

  • Γιατί μέχρι σήμερα έχει εγκαταλειφθεί απροστάτευτος ο όρμος Ποταμιάς.
  • Ποια μέτρα και ποιες ενέργειες μπορούν να γίνουν από το υπουργείο για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου της περιοχής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ