Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεση αποκατάσταση πληγέντων

Κήρυξη του Δήμου Βιάννου σε πυρόπληκτη περιοχή

Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην περιοχή του Δήμου Βιάννου εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι αιτία της τόσο μεγάλης έκτασης καταστροφών, εκτός από τις πραγματικά αντίξοες καιρικές συνθήκες είναι η παντελής έλλειψη των αναγκαίων υποδομών για την πρόληψη από τις πυρκαγιές καθώς και την έγκαιρη καταστολή τους, όταν αυτές εκδηλώνονται.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην περιοχή του Δήμου Βιάννου. Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν μπει στο Δήμο Βιάννου, από το 2001 έως το 2011, 184 πυρκαγιές. Η περιοχή είναι στόχος μεγάλων συμφερόντων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να αναζητήσουν τους εμπρηστές.

Οι συνέπειες είναι βαριές για τους κατοίκους, τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες, το περιβάλλον, τον τουρισμό. Αιτία της τόσο μεγάλης έκτασης καταστροφών, εκτός από τις πραγματικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, είναι η παντελής έλλειψη των αναγκαίων υποδομών για την πρόληψη από τις πυρκαγιές, την έγκαιρη καταστολή τους, όταν αυτές εκδηλώνονται. Αποτελεσματικός σχεδιασμός και μέτρα είναι ανύπαρκτα εδώ και χρόνια.

Οι πραγματικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, η μεγάλη ένταση των ανέμων καθιστούν την περιοχή "υψηλού κινδύνου", απαιτούν ειδικό σχεδιασμό, αυξημένα μέτρα. Αυτή όμως η διαπίστωση δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τη συγκάλυψη ευθυνών που είναι συγκεκριμένες και βρίσκονται στις εκάστοτε κυβερνήσεις, στην πολιτική της υποχρηματοδότησης, στη λογική και την αντίληψη που έχουν καλλιεργήσει χρόνια τώρα τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις, του εφικτού, του ρεαλιστικού, οδηγώντας και το Δήμο Βιάννου όπως και άλλους δήμους της ενδοχώρας και τους κατοίκους τους στον οικονομικό μαρασμό.

Ενδεικτικό της αδιαφορίας και της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης είναι το πώς εννοούνε την προστασία από το ενδεχόμενο φωτιάς. Τα ποσά που ενέκρινε το υπουργείο Εσωτερικών μόλις στις 16/6/2012 ήταν 19.700 ευρώ για το Δήμο Βιάννου. Το παραπάνω ποσό αφορούσε τον καθαρισμό βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου στα περιαστικά δάση, άλση κλπ. Καθαρισμός - έλεγχος χωματερών, εξοπλισμός (π.χ. βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κλπ.) και λειτουργικά έξοδα (υπερωρίες μη μόνιμου προσωπικού, καύσιμα).

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις πυρκαγιές της 30ής Ιουλίου. Απαιτείται η άμεση λήψη ενός συνόλου άμεσων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν τώρα, επειδή η επικίνδυνη περίοδος για τις πυρκαγιές συνεχίζεται:

  • Να κηρυχτεί ο Δήμος Βιάννου πυρόπληκτη περιοχή.
  • Αναστολή πληρωμής των δημοτών για δημοτικά τέλη (ύδρευσης, άρδευσης κ.ά.).
  • Αμεση ενίσχυση της δύναμης του κλιμακίου στη Βιάννο. Να αναβαθμιστεί σε Πυροσβεστική Υπηρεσία το Κλιμάκιο Βιάννου. Ενίσχυση του Δήμου Βιάννου με πυροσβεστικά οχήματα και άλλα μέσα.
  • Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις πυροσβεστών, να μονιμοποιηθούν οι εποχικοί δασοπυροσβέστες που έχουν σημαντική πείρα και συμβολή στη δασοπυρόσβεση. Να αυξηθεί ο αριθμός των ελικοπτέρων που υπάρχουν στο νησί.
  • Λήψη μέτρων πυροφύλαξης των περιοχών με αναπτυγμένη βλάστηση.
  • Αμεση καταγραφή ζημιών για την αποζημίωση και πληγέντων (καμένα σπίτια, καλλιέργειες, γεωργικές εγκαταστάσεις, δίκτυα άρδευσης, υποδομές του Δήμου).
  • Αποζημιώσεις 100% των ζημιών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, στήριξη των κτηνοτρόφων με ζωοτροφές.
  • Αμεσα αντιπλημμυρικά έργα όπου κριθούν απαραίτητα.
  • Εκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου Βιάννου για την αποκατάσταση ζημιών και αυξημένων υποχρεώσεων αντιμετώπισης των αυξημένων προβλημάτων που προέκυψαν σε υποδομές.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε - και θα συνεχίσει να βρίσκεται - στο πλευρό των πληγέντων με κλιμάκιό του, με επικεφαλής τον Μπ. Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος.

Θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις τις επόμενες μέρες για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων.

Καλούμε τον εργαζόμενο λαό να πάρει την υπόθεση της υπεράσπισης της περιουσίας του, των σπιτιών του, του περιβάλλοντος στα δικά του χέρια. Να οργανώσει επιτροπές πυροπροστασίας σε κάθε χωριό, σε κάθε συνοικισμό μέσα στο Δήμο Βιάννου. Να οργανώσει λαϊκές συνελεύσεις για τη διεκδίκηση όλων των αναγκαίων μέτρων και την άμεση οικονομική ενίσχυση του δήμου από το κράτος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ