Σάββατο 4 Αυγούστου 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
φωτο (2)

36 ολόκληρα χρόνια ο σύζυγός μου ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ του Πέτρου (ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ) κυριεύει τη μνήμη μας. Η ζωή και οι αγώνες του είναι μπροστά μας. Παραμένουν ζωντανή εικόνα της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ.

Προς τιμήν του, εγώ η σύζυγός του, τα παιδιά του, τα εγγόνια του και τα δισέγγονά του, καταθέτουμε συμβολικά 100 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, τιμούμε τον αδερφό μου, ΕΛΑΣίτη της Τζένας, ΣΩΚΡΑΤΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ του Ισαάκ (ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ). Αιώνια θα εμπνέουν με τα ιδανικά της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Σοσιαλισμού.

***

φωτο

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΑΝΔΡΩΝΗΣ γεννήθηκε το 1920 στην Παρασκευή Δεσκάτης Γρεβενών. Αριστούχος στο Δημοτικό, έχασε τον πατέρα του και τρία μικρότερα αδέρφια και ανέλαβε μέρος των οικογενειακών βαρών. Στην ΕΑΜική Αντίσταση συμμετείχε όλη η οικογένεια: Η μάνα στην Εθνική Αλληλεγγύη, ο μεγαλύτερος αδερφός Κώστας στον ΕΛΑΣ (σκοτώθηκε στο ΔΣΕ) και ο μικρότερος στην ΕΠΟΝ (αιχμαλωτίστηκε στο ΔΣΕ).

Ο ίδιος, στέλεχος της ΕΠΟΝ και της Λαϊκής Πολιτοφυλακής, μέλος του ΚΚΕ από το 1943, συμμετείχε και στην Αυτοάμυνα. Με παράνομη δράση στην Εθνοφρουρά (3/9/1945 - 26/6/1946) συνελήφθη και πέρασε από φυλακές και τη Μακρόνησο. Στρατιώτης -από 25/8/1948- του 584 ΤΠ κατατάχτηκε στο ΔΣΕ στις 2/4/1949 στο Πυροβολικό.

Εζησε στις πόλεις Τσιότσικ και Τασκένδη της Σοβιετικής Ενωσης. Ολοκλήρωσε τις σπουδές στο νυχτερινό δεκατάξιο, εργαζόμενος με συμμετοχή στην κομματική δράση από υπεύθυνες θέσεις. Το 1961 η σύζυγος και η 18χρονη κόρη του τον αντάμωσαν στην Τασκένδη.

Επαναπατρίστηκε τον Οκτώβρη του 1977, ζούσε στο Μοσχάτο και από το 1981 στη Θεσσαλονίκη. Εργάστηκε σε διάφορες δουλειές, συνέχισε να έχει κομματική και κοινωνικοπολιτική δράση. Πέθανε στις 20/6/2012 και η ταφή του έγινε στη γενέτειρά του.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΑΝΔΡΩΝΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Δ. ΑΝΔΡΩΝΗΣ
Στη μνήμη του η οικογένεια της κόρης του προσφέρει 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».


ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ