Κυριακή 16 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης συντρόφισσάς μου στη ζωή και στον αγώνα ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΤΑΜΠΑΚΗ , προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 1.000.000 δρχ., μέσω της ΚΟ Λάρισας.

Ελευθέριος Ταμπάκης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αδελφού, θείου και παππού ΚΛΕΟΝΑ ΠΑΠΑΛΟΪΖΟΥ, αγωνιστή της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, τον οποίον θα θυμούμαστε πάντα για τον ήρεμο και πράο χαρακτήρα του, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Αμπελόκηπων, 20.000 δρχ. για τον προεκλογικό αγώνα του κόμματός μας, του ΚΚΕ.

Η οικογένεια Φανής Παπαλεωνίδα

* * *

Φωτ.

Ολο και πιο έντονα αισθανόμαστε την απουσία του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού, μα πάνω από όλα συντρόφου μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΛΕΩΝΙΔΑ, βετεράνου του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αμπελόκηπων, για την εκλογική μάχη του ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του.

Η σύζυγος Φανή Παπαλεωνίδα

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Στις 4 του περασμένου Δεκέμβρη, συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΤΖΗΓΟΥΛΑ. Σε ηλικία 19 χρόνων πιάστηκε από συνεργάτες των Γερμανών, απέδρασε από το στρατόπεδο, όπου κρατούνταν και συνέχισε τον ένοπλο αγώνα του από τις τάξεις του ΕΛΑΣ.

Με την Απελευθέρωση ήταν και αυτός θύμα της ντόπιας βίας και τρομοκρατίας του «νόμιμου κράτους». Σύρθηκε σε φυλακές, στρατόπεδα εξορίας και στο κολαστήρι του Μακρονησιού.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, με το τέλος του Εμφύλιου και ως το τέλος της ζωής του, συνέχισε να αγωνίζεται από τις γραμμές του ΚΚΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος, πάντα πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του πρόσφερε στο ΚΚΕ 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ «Αγ. Κωνσταντίνου» Ηλιούπολης.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ, του πεθερού μου ΧΡΗΣΤΟΥ και της πεθεράς μου, προσφέρω στο ΚΚΕ 13.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση και τον προεκλογικό αγώνα.

Ελένη Στεφανίδου, Καταχάς Πιερίας

* * *

Η Ελισσάβετ Απατζίδου από τον Καταχά πρόσφερε 10.000 δρχ. για τον προεκλογικό αγώνα του ΚΚΕ, στη μνήμη του αξέχαστου συζύγου της ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΠΑΤΖΙΔΗ, που πέθανε πρόσφατα στα 63 χρόνια του.

* * *

Φωτ.

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΛΙΟΣ γεννήθηκε στον Αγιο Παντελεήμονα Πιερίας. ΕΛΑΣίτης στην Κατοχή και μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου επαναπατρίστηκε το 1977. Το 1993 πήγε για επίσκεψη στην Τασκένδη. Πέθανε εκεί ξαφνικά.

Στη μνήμη του, η σύζυγος και τα παιδιά του προσφέρουν 15.000 δρχ. στην ΚΟΒ Παντελεήμονα Πιερίας για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ σκοτώθηκε στις 7 Μάη 1948 στα Πακόγια Ρηχιάς στον Ζάρακα.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του αδελφού μου ΗΛΙΑ ΛΑΜΠΟΥ, που σκοτώθηκε στη Ζαχάρω και του ανιψιού μου ΗΛΙΑ ΛΑΜΠΟΥ, προσφέρω 5.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ταξιάρχη Κορυδαλλού.

Λυγερή Πετροπούλου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου συντρόφου μου και πάντα ζωντανού στη θύμησή μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΚΡΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ, που έφυγε από κοντά μας στις 19 Φλεβάρη 1991, προσφέρω 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Εργαζόμενων Κατερίνης, για τον προεκλογικό αγώνα και το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Κυριακή Μακρίδου, Κατερίνη

* * *

Φωτ.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Δημ. ΤΣΙΑΡΑΣ γεννήθηκε στη Ρητίνη Πιερίας. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940-'41 και στην Κατοχή υπηρέτησε στην Εθνική Πολιτοφυλακή.

Μετά τη Βάρκιζα κυνηγήθηκε, πιάστηκε, πέρασε από Εκτακτο Στρατοδικείο με την κατηγορία ότι εμπόδιζε τους συγχωριανούς του να πάρουν μέρος στις εκλογές του 1946 και αθωώθηκε. Το 1947 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Αλβανία και την Πολωνία.

Πέθανε πριν από ενάμιση χρόνο, πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Γιάννης και η αδελφή του Δήμητρα προσφέρουν 15.000 δρχ. στη ΝΕ Πιερίας.

* * *

Φωτ.

Η ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΑΡΑ, της οποίας η καρδιά έπαψε να χτυπά στις 23 Δεκέμβρη 1998, γεννήθηκε το 1931 στη Μηλιά Πιερίας. Το 1948 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ, τραυματίστηκε και έπειτα υπηρέτησε ως τηλεφωνήτρια στο Πυροβολικό του Γράμμου.

Το φθινόπωρο του 1949 βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εκεί εργάστηκε σε εργοστάσιο ανταλλακτικών για 15 χρόνια και τιμήθηκε για τη δουλιά της.

Παντρεύτηκε τον Γιάννη Τσιάρα και απέκτησε τρία παιδιά. Την Ελένη, την Κατερίνα και το Δημήτρη.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της και τα παιδιά της προσφέρουν 15.000 δρχ. στη ΝΕ Πιερίας.

* * *

φωτ

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν στις 12 Γενάρη από τον ανεπάντεχο θάνατο του πολυαγαπημένου μας γιου, αδελφού, εγγονού και εξαδέλφου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Λ. ΧΑΤΖΙΑΡΑ, γιατρού, στελέχους της ΚΝΕ και αφοσιωμένου αγωνιστή για τα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και του σοσιαλισμού.

Τιμώντας την άσβεστη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Τρικάλων, 20.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του κόμματος.

Οι γονείς, οι αδελφές, οι παππούδες του, η εξαδέλφη του.

* * *

Στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΩΤΑ, η γυναίκα του Μαρία προσφέρει στη ΝΕ Τρικάλων 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ Κοψαχείλη - ΠΑΒΕΖΑ, που πέθανε στις 10 Οκτώβρη 1999, και του συζύγου της ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΒΕΖΑ, μελών του ΚΚΕ και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ο Κώστας Παντελής προσφέρει στο ΚΚΕ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ «Παύλου Μελά» Πολίχνης.

* * *

Φωτ.

Ο ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΚΑΛΛΙΦΑΤΙΔΗΣ γεννήθηκε στην Επτάλοφο Κιλκίς το 1925. Πέθανε στις 9 Δεκέμβρη 1999 στην Καλαμαριά, όπου η οικογένειά του εγκαταστάθηκε από το 1944. Ηταν πολύ αγαπητός στο περιβάλλον του, πάντα αισιόδοξος, φίλος της δημοκρατίας, αριστερός και τακτικός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη». Μετά τη θητεία του στρατό, ήταν δραστήριο μέλος της Ποντιακής Πολιτιστικής Λέσχης και αξιοποιήθηκε ως τραγουδιστής.

Στη μνήμη του και για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, ο γιος του Γιάννης Καλλιφατίδης, η κουμπάρα του Ελευθερία Λεονταρίδου και οι οικογενειακοί φίλοι του Πόπη και Στέφανος Ποζίδης προσφέρουν 30.000 δρχ.

* * *

Φωτ. 3

Στη μνήμη του συζύγου μου ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ και των αδελφών μου και γονιών μου ΚΥΡΙΑΚΟΥ και ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΟΥΚΗ και ΛΕΥΚΟΘΕΑΣ, συζύγου Κυριάκου Κούκη, προσφέρουμε στην ΚΟΒ Ιλισίων 50.000 δρχ.

Τα παιδιά τους Γιούλα και Αθηνά

Η σύζυγος και αδελφή τους Φωτεινή

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 6 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗ ΣΓΟΥΡΑ, συνεπούς αγωνιστή για τα ιδανικά του ΚΚΕ. Καταγόταν από το χωριό Τυχερό Εβρου. Ζούσε στη Θεσσαλονίκη.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ευανθία, τα παιδιά του και τα εγγόνια του προσφέρουν 20.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ ΜΜΕ Θεσσαλονίκης.

* * *

Στη μνήμη του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, του στρατηγού ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΡΑΦΗ, καθώς και στη μνήμη των θυμάτων της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών ΠΑΝ. ΕΛΛΗ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ, και ΔΙΟΜ. ΚΟΜΝΗΝΟΥ ο Μαν. Δριδάκης προσφέρει, μέσω ΚΟ «Αγ. Ολγας», 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στο μοναδικό κόμμα που αντιστέκεται στη «νέα τάξη» του ΝΑΤΟ και των μονοπωλίων.

* * *

Στη μνήμη των αξέχαστων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που πέθαναν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και οι οποίοι στάθηκαν πιστοί και αταλάντευτοι στους αγώνες και τα ιδανικά του ΚΚΕ ΠΕΡΙΚΛΗ ΠΕΤΑΛΩΤΗ, ΚΩΣΤΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ και ΜΑΝΩΛΗ ΜΟΥΝΤΑΚΗ, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Καλλιθέας και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας στους οικείους τους.

Μαρίκα και Βασίλης Σακέττας

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 2 μήνες από το θάνατο της συζύγου μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ,αγωνίστριας του ΔΣΕ, η οποία υπηρέτησε στο 12ο Σύνταγμα της 10ης Μεραρχίας στην ηρωική φάλαγγα Ρούμελης - Γράμμου. Στη μνήμη της προσφέρω 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νεάπολης.

Ανδρέας Βλαχογιάννης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας πατέρα και για πάντα καθοδηγητή μας ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ, προσφέρουμε ως ελάχιστη βοήθεια στο ΚΚΕ 55.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ «Αγ. Δημητρίου».

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Η Σταυρούλα Παπαγεωργίου - Παπαϊωάννου προσφέρει στην ΚΟΒ Θέρμου Τριχωνίδας για την Οικονομική Εξόρμηση 50.000 δρχ. στη μνήμη του αδελφού της ΓΙΩΡΓΟΥ Θύμιου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και εύχεται την εκπλήρωση του πλάνου της Εξόρμησης.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκε κιόλας ένας χρόνος από τότε - 9 Γενάρη 1999 - που τόσο απρόσμενα κι αιφνιδιαστικά, έφυγε η αγαπημένη μου σύζυγος ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ .

Πόσο περίεργη είναι κάποτε η ζωή! Την προηγούμενη μέρα το βράδυ, ήταν Παρασκευή, μου έλεγε ποια ρούχα να φορέσω, για να παραστώ στο γάμο του γιου μιας φίλης μας δασκάλας.

Και την επομένη το πρωί, μέσα σε λίγα λεπτά, έφευγε για το χωρίς γυρισμό ταξίδι της. Ο κύκλος της ζωής της έκλεισε, όπως επιθυμούσε. Χωρίς νοσοκομεία και πόνους.

Πενήντα χρόνια έγγαμου βίου. Με τόσους αγώνες, φυλακές και εξορίες. Κι ύστερα, μια ήσυχη κι αγαπημένη ζωή. Πώς μπορεί να ξεχαστούν όλα αυτά;

Ως ελάχιστο φόρο τιμής και αγάπης, προσφέρω στη μνήμη της 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ Δημοσιογράφων.

Δήμος Αντωνιάδης

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 7 μηνών από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΤΡΕΑ ΜΕΣΣΑΡΗ, η σύζυγός του προσφέρει στη μνήμη του 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Αιγάλεω.

* * *

Φωτ.

Στις 19 Νοέμβρη 1999, άφησε την τελευταία πνοή του ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ. Καταγόταν από την Ανατολική Θράκη. Μετά την προσφυγιά εγκαταστάθηκε στο Κιλκίς. Μαθητής Γυμνασίου, ασπάστηκε τις σοσιαλιστικές αρχές και οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Μέλος του ΚΚΕ έγινε το 1925, όταν ήταν φοιτητής στη Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης. Αναδείχνεται σε στέλεχος της Περ. Επιτροπής του νομού, αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα μαζί με την αξέχαστη δασκάλα και παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη.

Στη διάρκεια της Κατοχής, ο Περικλής Πεταλωτής όργωσε τα χωριά, δημιουργώντας παντού κομματικούς πυρήνες και οργανώσεις, οργανώνοντας και διαφωτίζοντας.

Μετά την Απελευθέρωση ορίζεται από το ΕΑΜ δήμαρχος Κιλκίς, ενώ παράλληλα είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας - Θράκης. Από τη Βάρκιζα και μετά, υπέστη αφάνταστους διωγμούς και κατατρεγμούς από τους παρακρατικούς και δοσίλογους τρομοκράτες της Δεξιάς.

Το Σεπτέμβρη του 1946 εντάσσεται στις πρώτες ομάδες Ελλήνων Καταδιωκομένων Πολιτών στο Αρχηγείο Κρουσίων και στη συνέχεια στο ΔΣΕ. Πολεμά από υπεύθυνες θέσεις στις επάλξεις του σκληρού και άνισου αγώνα.

Μετά την υποχώρηση και την πολιτική προσφυγιά στη Βουλγαρία και Πολωνία επιλέγεται ως πολιτικός καθοδηγητής των παράνομων οργανώσεων του Κόμματος στην Κεντρική Μακεδονία.

Συλλαμβάνεται, περνά από Εκτακτο Στρατοδικείο και καταδικάζεται σε πολύχρονη φυλάκιση.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, το 1965, εγκαθίσταται στη Θεσσλονίκη και διατηρεί κατάστημα φυτοφαρμάκων στην πλατεία Αντιγονιδών.

Το 1967 συλλαμβάνεται ξανά.

Μετά το 1974 είναι από τα βασικά στελέχη του ΚΚΕ και συμμετέχει ενεργά, ως στέλεχος της ΚΟ Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των οργανώσεων του Κόμματος.

Ο Περικλής Πεταλωτής θα μείνει αλησμόνητος στη μνήμη όλων όσοι τον γνώρισαν σε όλες τις φάσεις της πολυκύμαντης ζωής του. Σφυρηλατήθηκε με την ακατάβλητη πίστη ότι ο κομμουνισμός είναι το μέλλον του κόσμου. Υπήρξε ακούραστος μαχητής των υψηλών ιδανικών του σοσιαλισμού. Υπηρέτησε τις αρχές του με σταθερότητα, αφοσίωση και αυταπάρνηση. Είχε υπέροχο αγωνιστικό ήθος, σεμνότητα και αισιοδοξία για το μέλλον του Κόμματος. Δεν υπέκυψε στις διώξεις και τις στερήσεις, υπερασπιζόταν το Κόμμα με αφάνταστη ψυχική δύναμη και αντοχή. Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του, προσφέρουμε 45.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω της ΚΟΒ Ροτόντας Θεσσαλονίκης.

Μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ από την ΚΟΒ Ροτόντα

  • Στη μνήμη του Περικλή Πεταλωτή, η συναγωνίστρια και συμπατριώτισσά του από το Κιλκίς Χιόνη Κουρτίδου προσφέρει 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη των 51 αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης της Κορινθίας, οι οποίοι εκτελέστηκαν στον Ισθμό Κορίνθου το 1943 από τους Γερμανούς και συνεργάτες τους, καθώς και στη μνήμη του πατέρα μου ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΥ ΣΑΚΕΛΑΡΙΟΥ, γιατρού, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Χαλανδρίου, 20.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Ελένη Ρίκου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ