Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΚΑΔΙΑ
Πύρινη λαίλαπα με αρκετούς τραυματίες

Εκτός ελέγχου η φωτιά μέχρι αργά χτες το βράδυ. Εκκενώσεις πολλών οικισμών

Associated Press

Εκτός ελέγχου ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι στο Ανεμοδούρι Αρκαδίας και η οποία είχε ως αποτέλεσμα, εκτός από τις μεγάλες καταστροφές που άφησε πίσω της, να τραυματιστούν έξι άτομα, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά. Την ίδια ώρα, μία καλόγρια αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στις Οινούσσες της Χίου. Παράλληλα, πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες σε Κύθηρα, Κρήτη, Λάρισα και Ολυμπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, σημειώθηκαν περισσότερες από 60 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Μέρες του τραγικού 2007 θύμισαν στους κατοίκους της Αρκαδίας η πύρινη λαίλαπα που μετέτρεπε σε στάχτη ό,τι έβρισκε. Τέσσερις οικισμοί εκκενώθηκαν στο νομό εξαιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στο Ανεμοδούρι, κοντά στη Μεγαλόπολη και εξαιτίας των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή αναπτύχθηκε ταχύτατα.

Από τις πρώτες στιγμές, τραυματίστηκε σοβαρά ένας 60χρονος που υπέστη εγκαύματα σε όλο του το σώμα. Αρχικά, μεταφέρθηκε στο «Παναρκαδικό» νοσοκομείο και στη συνέχεια στο νοσοκομείο «ΚΑΤ» όπου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης, με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο τέσσερις πυροσβέστες και μία γυναίκα.

Οι φλόγες συνέχιζαν να καίνε ανεξέλεγκτα παρά τις προσπάθειες των 90 πυροσβεστών που επιχειρούσαν με 40 οχήματα, 56 ατόμων πεζοπόρου τμήματος και των πιλότων των έξι αεροσκαφών και του ενός ελικοπτέρου. Οι κάτοικοι των οικισμών Βουτσαρά, Ρούτσι και Καμαρίστα κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς τα τέσσερα μέτωπα πλησίαζαν απειλητικά τα σπίτια, ενώ λίγο πριν τις 9 το βράδυ εκκενώθηκε και το χωριό Σουλάρι με το κυριότερο μέτωπο να κινείται προς το Λεοντάρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φλόγες κατέστρεφαν εκτάσεις που είτε είχαν «γλυτώσει» είτε είχαν καεί στις πυρκαγιές του 2007 και του 2009.

Πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Από την άλλη, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε αργά χτες το βράδυ το μέτωπο που έκαψε δασική έκταση στην περιοχή Οινούσσες της Χίου. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 1.30 το μεσημέρι και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή εξαπλώθηκε απειλώντας το Μοναστήρι από το οποίο μία καλόγρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού με αναπνευστικά προβλήματα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική εξαιτίας των ελλείψεων φάνηκαν σε αυτή την πυρκαγιά καθώς χρειάστηκε να σπεύσουν προς ενίσχυση τρία οχήματα με επιβατικό πλοίο, ενώ με σκάφος του Λιμενικού έφτασε ένα πεζοπόρο τμήμα του Σώματος. Εκτός αυτών, ένα από τα δύο ελικόπτερα που συμμετείχαν στην κατάσβεση υπέστη βλάβη.

Σε εξέλιξη ήταν η πυρκαγιά στην περιοχή Δαμάσι Λάρισας όπου επιχειρούσαν 24 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, 18 άτομα πεζοπόρο τμήμα και δύο αεροσκάφη, ενώ ίδιο ήταν το σκηνικό στην Κρήτη και ιδιαίτερα στις περιοχές Μουρνιές, Γδόχια και Φουρνέ Χανίων. Επίσης, μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε ελεγχθεί η φωτιά που έκαιγε χαμηλή βλάστηση στη Χώρα Κυθήρων με επτά πυροσβέστες και τρία οχήματα να προσπαθούν να την ελέγξουν.

Τέλος, σε εξέλιξη βρισκόταν και χθες, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, προχτές το απόγευμα, σε δύσβατη ορεινή περιοχή του Ολύμπου, δυτικά του Λαιμού, σε υψόμετρο που ξεπερνάει τα 1.500 μέτρα, κάτω από την Κόψη Μπαρμπαλά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ