Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ «902»
Αφιέρωμα στην Λήδα Τασσοπούλου

Στο έργο και στη διαδρομή της ηθοποιού και σκηνοθέτιδος Λήδας Τασσοπούλου θα αναφερθεί η εκπομπή της τηλεόρασης του «902» «Δεν άνθισαν ματαίως...», που θα προβληθεί απόψε στις 20.00. Η Σοφία Αδαμίδου συνομιλεί με τον σκηνοθέτη Σπύρο Ευαγγελάτο και τον φιλόλογο - κριτικό Κώστα Γεωργουσόπουλο.

Η Λήδα Τασσοπούλου ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ενώ σπούδασε επίσης μουσική και κλασικό χορό. Επί τριάντα χρόνια πρωταγωνίστησε σε διάφορους σημαντικούς ρόλους στο Φεστιβάλ Επιδαύρου (Ηλέκτρα, Κασσάνδρα, Διηάνειρα, Ανδρομάχη, Ιώ, Μήδεια κ.ά.). Εργάστηκε αποκλειστικά στο θέατρο και δεν εμφανίστηκε ποτέ σε άλλο θίασο ούτε στην τηλεόραση.

Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του «Αμφι-Θεάτρου» (1975), μαζί με τον σύντροφό της επί 27 χρόνια Σπύρο Ευαγγελάτο. Χάραξε σημαντικά την πορεία του «Αμφι-Θεάτρου» και συνέβαλε στην πολιτιστική προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Επαιξε σε όλες τις παραγωγές του, όπως στον «Ερωτόκριτο», στον «Τίτο Ανδρόνικο», στον «Ταρτούφο», στην «Ειρήνη», στις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, στους «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου, στον «Αμλετ», στα «Εγκλήματα και εγκλήματα» του Στρίντμπεργκ, στο «Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Ο' Νιλ και στα «Δεσποινίς Τζούλια», «Ορέστεια», «Ιφιγένεια εν Ταύροις», «Οπερα της πεντάρας», «Μαρία Στιούαρτ», «Φάουστ» κ.ά. Το 1994 της απονεμήθηκε το έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη» για την ερμηνεία της στο ρόλο της Αγνής, στο «Ονειρόδραμα». Το 1996 η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων της απένειμε το Α΄ Βραβείο γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στη «Θεοφανώ» του Αγγελου Τερζάκη.

Υπήρξε διευθύντρια του Εργαστηρίου Υποκριτικής Τέχνης για το θέατρο και την όπερα του «Αμφι-Θεάτρου» (1989-1992). Το 1982 δίδαξε μονολόγους από αρχαία κείμενα σε πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε διεθνή φεστιβάλ (Σαντιάγο, Βουδαπέστη, Κάιρο, Μόσχα, Βόννη). Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 52 χρόνων, το Σεπτέμβρη του 2005, μετά από 7 χρόνια μάχης με τον καρκίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ