Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές και οι συγκρούσεις

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν Σ. Τζαλίλι (αριστερά) με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Χ. Ζεμπράρι, στο περιθώριο της Συνόδου στην Τεχεράνη την Πέμπτη
Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν Σ. Τζαλίλι (αριστερά) με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Χ. Ζεμπράρι, στο περιθώριο της Συνόδου στην Τεχεράνη την Πέμπτη
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ρόλο διαμεσολαβητή αναζητεί το Ιράν όσον αφορά την επέμβαση στη Συρία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι πιέσεις κυρίως από τις δυτικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους για ανοιχτή επέμβαση οξύνονται. Το Ιράν διοργάνωσε την Πέμπτη στην Τεχεράνη σύνοδο με τη συμμετοχή 28 χωρών, σε επίπεδο πρεσβευτών κυρίως και κάποιων υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την κατάσταση στη Συρία. Στη Σύνοδο, η οποία κατέληξε σε κοινή δήλωση, συμμετείχαν οι εξής χώρες: Ρωσία (έχει άμεσα συμφέροντα και στρατιωτική βάση στη Συρία στην Ταρτούς), Κίνα, Λευκορωσία, Μαυριτανία, Ινδονησία, Κιργιστάν, Γεωργία, Τουρκμενιστάν, Μπενίν, Σρι Λάνκα, Εκουαδόρ, Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Αλγερία, Ζιμπάμπουε, Ομάν, Βενεζουέλα, Τατζικιστάν, Ινδία, Καζαχστάν, Αρμενία, Νικαράγουα, Κούβα, Σουδάν, Ιορδανία, Τυνησία, Παλαιστίνη. Παρών ήταν και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Τεχεράνη.

Η κοινή θέση της Συνόδου τονίζει το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, όσον αφορά την αποφυγή παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, παράλληλα με το σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά τους, απαιτώντας να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, καθώς και η οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια στις ένοπλες ομάδες, προειδοποιώντας για αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζει τις σοβαρές ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με την είσοδο στις τάξεις των ενόπλων της «αντιπολίτευσης» γνωστών «τρομοκρατικών ομάδων και σεχτών», που απειλούν με διάχυση της «τρομοκρατίας» και ανυπολόγιστες συνέπειες.

Στόχος της Συνόδου, όπως διατυπώθηκε στη σχετική ανακοίνωση, είναι «η ενίσχυση όλων των περιφερειακών και διεθνών προσπαθειών, για βοήθεια του συριακού λαού να βρει διέξοδο από την κρίση και να προετοιμαστεί το έδαφος για έναν εθνικό διάλογο σε μία ειρηνική ατμόσφαιρα». Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στη Συρία, τονίζοντας την «ανάγκη πολιτικών λύσεων», καθώς και την υποστήριξή τους στις νόμιμες απαιτήσεις του συριακού λαού να προωθήσει μεταρρυθμίσεις για τη θεμελίωση της δημοκρατίας και την προώθηση όλων των συνεργασιών, διαφορετικών κομμάτων και ομάδων της αντιπολίτευσης, με βάση το δικαίωμά τους να διοικήσουν τη χώρα τους, χωρίς καμία ξένη επέμβαση.

Επίσης η Σύνοδος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας ομάδας επαφής, με τη συμμετοχή των κρατών που έλαβαν μέρος και στη Σύνοδο, προκειμένου να τερματιστεί η βία και να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Ασαντ και της λεγόμενης «αντιπολίτευσης».

Στον αντίποδα η Σύνοδος της Σαουδικής Αραβίας

Τη Σύνοδο του Ιράν θα ακολουθήσει Σύνοδος στη Σαουδική Αραβία, στην οποία θα συμμετάσχουν οι μουσουλμανικές χώρες, οι οποίες υποστηρίζουν την «αντιπολίτευση» και την ανατροπή του Μπ. Ασαντ.

Ενεργό ρόλο στο διπλωματικό πόλεμο, που εξελίσσεται παράλληλα με τις συγκρούσεις στη Συρία, έχει και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν, ο οποίος προειδοποίησε για «εμφύλια σύρραξη μακράς διάρκειας», καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να εργαστεί για τον τερματισμό της κρίσης». Ο ΓΓ του ΟΗΕ τάχθηκε υπέρ των ιμπεριαλιστικών μεθοδεύσεων για εγκατάσταση μιας «μεταβατικής διαδικασίας κυβέρνησης» στη Συρία, η οποία όπως είπε θα «βασίζεται στο διάλογο και σε συμβιβαστικές λύσεις», τονίζοντας ότι «όλοι μας έχουμε ευθύνη απέναντι στους λαούς της Συρίας». Πιέσεις οι οποίες στρέφονται κυρίως προς τη Ρωσία και την Κίνα, ενόψει του επικείμενου Συμβουλίου Ασφαλείας, στο τέλος Αυγούστου, που θα επιχειρήσει να επιβάλει κυρώσεις και να ανοίξει το δρόμο για την ιμπεριαλιστική επέμβαση. Σε αυτό το πλαίσιο αναζητείται και ο αντικαταστάτης του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, με επικρατέστερο για τη θέση, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Αλγερινό διπλωμάτη, Λακχντάρ Μπραχίμι.

Σήμερα Σάββατο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, επισκέπτεται την Τουρκία, με θέμα την κατάσταση στη Συρία, όπου θα έχει συναντήσεις με ομάδες της «αντιπολίτευσης» που υποστηρίζονται ξεκάθαρα από τις ΗΠΑ και τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σημειώνεται ότι στην Τουρκία συγκεντρώνονται χιλιάδες Σύροι, οπαδοί της «αντιπολίτευσης» και βρίσκει καταφύγιο ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», το κατασκεύασμα των ιμπεριαλιστών και των μοναρχιών του Περσικού Κόλπου.

Στο πεδίο των μαχών, οι συγκρούσεις του στρατού Συρίας και των ενόπλων της αντιπολίτευσης συνεχίστηκαν και χτες στο Χαλέπι, καθώς οι «αντικαθεστωτικοί», που έχουν απωθηθεί, υπόσχονται ότι θα αντεπιτεθούν, καθώς βλέπουν να χάνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν αυτή την πόλη, σημαντικό εμπορικό κέντρο, ως προπύργιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ